Sociedad

Els alumnes catalans, en el top 3 mundial en competències digitals

Ho diu un estudi de l'Associació Internacional per l' Evaluació del Rendiment Educatiu, la mateixa organització que ens va tirar de les orelles pels mals resultats en comprensió lectora i matemàtiques

Alumnos trabajando con sus ordenadores / skynesher

Barcelona

La prova, en la que van participar un miler d'alumnes catalans de 2n d'ESO, avaluava la capacitat dels alumnes per recopilar informació, produir textos o presentacions i intercanviar arxius mitjançant l'ordinador. Els estudiants catalans han obtingut una mitjana de 518 punts, per darrere només de Corea i la República Txeca i empatats amb Dinamarca. Els estudiants catalans superen en 20 punts la mitjana de l'estat (495 punts) i es situen també per sobre de la mitjana europea (493). L'estudi alerta, però que hi ha una diferència de 77 punts en els resultats dels alumnes en funció de la renda de les seves famílies.

Hi ha factors determinants a l'hora de garantir la competència digital. L'informe destaca que "la disponibilitat d'ordinadors a casa, juntament amb una bona connectivitat pot arribar a ser crucial per millorar el rendiment en competència digital". En el cas de Catalunya hi ha una diferència de 41 punts en competència digital en funció de si un alumne disposa o no de dos ordinadors a casa, una xifra que supera la mitjana nacional (32 punts).

Ús intensiu de la tecnologia entre els joves

L'Estudi Internacional sobre Competència Digital (ICILS per les sigles en anglès) analitza fins a quin punt els alumnes de 2n d'ESO, que tenen entre 13 i 14 anys estan preparats per treballar i viure en un món digital. L'anàlisi revela que gairebé un 70% dels alumnes catalans utilitzen l'ordinador cada dia, tant per fer feines escolars com per oci. 4 de cada 10 no té cap límit parental per utilitzar els dispositius tecnològics els dies de cada dia, però el percentatge arriba a 6 de cada 10 en dies festius. Al conjunt de la UE el 59,4% dels alumnes de 2n d'ESO no té límit a l'hora d'utilitzar pantalles en dies lectius i el 75,1% no la té en dies no lectius.

La consellera Esther Niubó celebra els resultats, però subratlla que el seu equip ja està treballant en un pla per assegurar que els joves fan un ús responsable d'aquesta tecnologia i que alhora reforcen altres competències com la comprensió lectora o el pensament matemàtic.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00