Sociedad

"Amb Talp Tech podem arribar a reduir l'ús de fitosanitaris fins a un 40 per cent"

Entrevista a Josep Bañeres, Business Developer de Talp Tech, spin off del Barcelona Supercomputing Center que té l'objectiu de "democratitzar" l'agricultura de precisió

Josep Bañeres és el Business Developer de Talp Tech.

Josep Bañeres (Talp Tech): "Podem arribar a reduir l'ús de fitosanitaris fins a un 40 per cent"

16:46

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000061010/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Objectiu: democratitzar l'agricultura de precisió, no només per preus més assequibles (no deixen de ser kits digitals i es pot optar a ajuts europeus, que en sufraguen la meitat del cost) sinó també des del punt de vista de la facilitat d'ús. És el que pretèn la tecnologia Talp Tech, que analitza el creixement dels conreus a temps real, cosa que permet ajustar les dosis de fitosanitaris -"i reduir-ne l'ús fins a un 40%, amb el que això comporta també tant en sostenibilitat com en reducció de costos"- així com de fertilitzants per tal de donar-ne les que necessita cada planta a cada moment. També permet detectar malalties que potser no es veuen a simple vista i també detectar deficfiències nutricionals a les plantes de forma precoç, cosa que també en facilita la cura i la gestió. El que també fa aquesta tecnologia, que es basa en la instal·lació d'una mena de navegador al tractor o a l'atomitzador, és fer fins i tot una previsió de collita ja que comptabilitza des dels brots, a les flors i als fruits de cada arbre.

Segons explica en aquesta entrevista el Business Developer de Talp Tech, Josep Bañeres, la tecnologia combina mètodes d'intel·ligència artificial, ja que processa la informació que li arriba de les càmeres que porta aquesta mena de navegador i després les interpreta i actua en conseqüència, donant més o menys adob o pesticida a la planta en funció del que precisi en cada moment.

Totes aquestes dades que es vagin generant d'una explotació estaran en un núvol al qual els pagesos hi podran accedir ja sigui per fer comparatives o per saber si un producte aplicat té major rendiment que un altre producte en la mateixa quantitat, etc.

De moment aquesta tecnologia està en periode de proves i, segons explica Josep Bañeres, esperen poder sortir al mercat entre finals de 2025 i principis de 2026.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00