Gairebé un de cada tres centres educatius de la demarcació de Girona tenen com a mínim un barracó
Es van instal·lar com a solució provisional, però en casos com l'Institut Salvador Sunyer de Salt o l'escola El Bosc de la Pabordia de Girona fa 20 anys que hi fan classe
Girona
97 dels 324 centres educatius de la demarcació de Girona tenen com a mínim un barracó. D'aquests 97 centres, 25 estan formats íntegrament per aquestes aules prefabricades, segons dades facilitades pel Departament d'Educació a SER Catalunya. Són escoles, instituts i escoles d'educació especial que fan classe en barracons com a solució provisional, situació que en alguns casos s'ha enquistat perquè fa més de 10 anys que hi estan instal·lats. La comarca que acumula més centres amb barracons és l'Alt Empordà (28), seguit del Gironès (20) i el Baix Empordà (14). La demarcació de Girona, a més, acull un quart dels centres amb algun barracó de tot Catalunya, malgrat tenir menys població que Barcelona i Tarragona.
"Girona és la demarcació que de lluny i des de fa més temps que té més endarreriment pel que fa a edificis escolars" explica Albert Bayot, director de l'Institut de Sarrià del Ter i exdirector de serveis territorials. "Això ve dels anys 90, quan va arribar molta immigració i es van instal·lar aquests mòduls a centres que calia ampliar" apunta, però "mai hi ha hagut una injecció de diners per superar aquesta situació".
Entre els centres íntegrament formats per mòduls prefabricats hi trobem l'Escola Bosc de la Pabordia, a Girona, oberta fa 18 anys; l'Escola Balandrau, també a Girona, oberta fa 14 anys; El Gegant del Rec de Salt (fa 16 anys); la Carme Guasch de Figueres (16 anys).
20 anys en barracons
També l'Institut de Salt, Salvador Sunyer, que des que va obrir, ara fa 20 anys, que està en barracons, pendent de la construcció d'un edifici. Actualment, acull uns 350 alumnes. La directora, Pilar Figueres, assegura que "el principal inconvenient de viure en mòduls prefabricats" és el soroll. "Totes les parets són metàl·liques i els cops no estan esmorteïts per res. Se sent tot: el professor que explica, els alumnes cantant". A més, al principi, tenien radiadors elèctrics, que els suposava una despesa econòmica important. Amb el temps, han aconseguit estar millor condicionats amb bombes de fred i calor. Figueres també apunta que tenen un problema d'espai, perquè ara mateix tenen "les aules justes" i cada any acullen nous alumnes.
Mòduls millor equipats
Un altre institut que també està en barracons a la demarcació de Girona és el de Sarrià de Ter, que té uns 660 alumnes. La situació és diferent perquè el centre es va inaugurar el curs 2019-2020 i els mòduls són nous i estan millor equipats. Albert Bayot, el director, explica que els barracons "estan integrats en un passadís interior, de manera que no queda res exterior". "Són mòduls ben equipats, força insonoritzats, no enveges res de les aules normals. També tenim bombes de fred i calor", assegura, "comparat amb els barracons vells, són de luxe".
Des del sindicat majoritari d’educació, l’USTEC, apunten que aquesta és una de les seves principals batalles des de fa 10 anys i que és una qüestió política. Glòria Polls, la seva portaveu, assegura que "hi ha hagut licitacions, però per qüestions burocràtiques o per desavinences entre el govern local i el govern de la Generalitat no han tirat endavant". Demanen que el pressupost dels mòduls prefabricats es destini a construir escoles en obra.
El Govern de la Generalitat demana paciència
El Govern de la Generalitat assegura que està treballant en la situació, que s'analitzaran els casos un a un i que hi ha una desena de projectes que s'obriran a licitació en els pròxims mesos. Ho ha assegurat el delegat del Govern a Girona, Xavier Guitart, als micròfons de SER Catalunya.
Així ho hem explicat al programa Aquí Girona.
Gairebé un de cada tres centres educatius de la demarcació de Girona tenen com a mínim un barracó
10:47
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1731499546456/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>