Sociedad

"La camelina necessita menys aigua i és més resistent a la sequera que els cereals"

Conversa amb Aritz Royo, investigador del Grup Agrotecnio, que ens descobreix els beneficis del cultiu de la camelina

Aritz Royo durant la presentació del cultiu de la camelina del que ha dit que pot tenir un creixement exponencial a les terres de Lleida. Foto: Parc Agrobiotech.

Lleida

"La camelina és un cultiu molt antic però bastant desconegut", afirma Aritz Royo, investigador del Grup Agrotecnio que ha protagonitzat aquest dijous un dels esmorzars informatius Breafast4inno d'Agrotecnio i el Parc Agrobiotech. Segons ha explicat a l'Aquí Lleida de Ràdio Lleida, el que permet la camelina "és una diversitat de maneix que contribueix a una sostenibilitat dels nostres sistemes agraris". I això és així perquè s'adapta millor als climes mediterranis i és que la camelina, diu Royo, "és un cultiu tolerant a la sequera tot i que també li afecta a la seva productivitat, però en una menor intensitat" que no en altres cultius. "La seva inclusió en camps que tenen l'oportunitat de ser regats, es poden amb una menor quantitat d'aigua, optimitzar millor el rendiment" si son de camelina.

Tot i les últimes pluges, cal no perdre de vista que Lleida i la resta de Catalunya porten uns anys de greu sequera, que ha afectat l'ús de l'aigua als camps de regadiu, la productivitat i la viabilitat dels cultius. En aquest context, la camelina es presenta com una bona alternativa al cereal, ja que és un cultiu molt ben adaptat i tolerant a la manca d'aigua. Necessita menys inversió hídrica per obtenir rendiments excel·lents. A més, els productes obtinguts a partir de la camelina tenen un gran potencial industrial pel seu alt contingut en àcids mono i polisaturats.