Les persones sense llar a Girona s'han duplicat en 8 anys
Els treballadors de "La Sopa" denuncien manca de manteniment i inversió en el servei per part de l'Ajuntament. El consistori insta a la Generalitat i la Diputació a col·laborar econòmicament
Girona
A Girona les persones sense llar s'han duplicat en 8 anys a la ciutat. En el recompte del 2016 es van detectar una seixantena de persones que dormien al carrer i a l’últim, aquest any, el total va ser de 111. A més, "la perspectiva és que aquesta xifra creixi" ha explicat Dolors Puigdevall, presidenta de Càritas Girona, després que el Tribunal Constitucional hagi tombat la llei catalana d’habitatge, que obligava els grans propietaris a oferir un lloguer social a les famílies vulnerables.
Els treballadors de La Sopa demanen més inversió
En aquest context, els treballadors del punt de referència d'atenció a aquest col·lectiu, el Centre d'Acollida i Serveis Socials "La Sopa" han fet públic un comunicat, que denuncien la manca de manteniment i inversió per part de l'Ajuntament.
Per exemple, diuen que hi haa lavabos tancats perquè no s’han reparat; que tenen problemes amb el subministrament d’aigua i que això fa que persones sense llar hagin d’escalfar l'aigua amb olles per dutxar-se i també que cada dos per tres tenen plagues de paneroles i xinxes a les habitacions.
Però més enllà dels problemes materials, també demanen que s'integri el Consorci d'Acolliment La Sopa dins de l'Ajuntament. Denuncien que algunes persones hi treballen en condicions il·legals, "fora del conveni vigent i fora de contracte laboral". I també volen que es tingui cura dels treballadors, "evitant situacions de baixa motivació laboral i síndrome de burnout". Per això, reclamen a l’Ajuntament compromís i inversió amb aquest servei.
"Ens sentim sols"
Per la seva banda, el des del consistori asseguren que són conscients de la situació de la Sopa. Asseguren que tenen la voluntat d’ajudar, però que "els tempos a l’administració sovint són més lents" dels que volen.
A més, denuncien que La Sopa és l'únic centre que hi ha a la demarcació de Girona (que té gairebé 800.000 habitants) i que altres administracions, com la Generalitat o la Diputació de Girona, hi haurien de contribuir més econòmicament. "Ens sentim sols" ha apuntat la regidora de Justícia Social, Amy Sabaly. "Per més voluntat que hi hagi, els recursos són limitats. Si prioritzem la sopa, retallem el pla fred. Anem fent un tetris, perquè tothom en surti beneficiat".
Actualment, l'Ajuntament posa el 70% de pressupost (1,2 milions) mentre que la Generalitat i la Diputació no arriba als 350.000 entre totes dues.