El manifest dels Cent Anys de Ràdio Barcelona posa en valor la ràdio com a "nau nodrissa" de la societat
El congrés de la ràdio organitzat per SER Catalunya i la UAB conclou amb "la convicció" que en les pròximes dècades la ràdio continuarà adaptant-se als canvis socials
Barcelona
El congrés de la ràdio organitzat per SER Catalunya i la Universitat Autònoma de Barcelona ha acabat amb èxit de participants i amb un manifest de 10 punts que reivindica la ràdio com la veu lliure de les societats lliures. El text s'ha publicat la setmana que Ràdio Barcelona, la primera emissora de ràdio de l'Estat espanyol, ha celebrat els seus 100 anys d'història.
Fundada el 14 de novembre de 1924, aquesta emissora ha estat testimoni privilegiat de moments clau del segle XX i XXI, consolidant-se com una veu imprescindible per a diverses generacions. Al llarg d’aquest segle, Ràdio Barcelona ha sabut adaptar-se als canvis tecnològics i socials, mantenint sempre un compromís ferm amb el periodisme de qualitat i la defensa de la llibertat d'expressió. Pels seus micròfons hi han passat veus que han narrat des de grans avenços socials fins als episodis més convulsos de la història contemporània.
Periodisme i ràdio en defensa de la llibertat
En temps de transformacions tecnològiques accelerades en el camp de les comunicacions, SER Catalunya i Ràdio Barcelona fan una reflexió crítica sobre el present i el futur de la ràdio i de l’àudio, plasmada en un manifest de 10 punts on s'hi destaca el paper essencial de la ràdio com a eina fonamental per enfortir la democràcia i defensar valors com la pluralitat ideològica, la diversitat cultural i la cohesió social.
En un món cada cop més afectat per la desinformació, és més necessari que mai un periodisme rigorós, transparent i independent per mantenir la seva alta credibilitat. A més, el manifest ressalta la importància de fomentar l'alfabetització mediàtica, especialment entre els joves, per identificar fonts fiables i combatre la desinformació.
L'essència del passat, les oportunitats del futur
La ràdio de proximitat és i serà un motor de cohesió territorial i comunitària, i té un paper clau com a indústria cultural i plataforma de creativitat i talent. El futur serà ple d'avenços tecnològic i de nous formats digitals, que brinden l'oportunitat de captar noves audiències a través de les xarxes i el podcasting, mantenint l’essència de la ràdio com a “nau nodrissa” de continguts, tal i com l'ha anomenada l'ex director de l'Hoy por Hoy, Iñaki Gabilondo, al Congrés de la Ràdio.
El manifest insta també a aprofitar les possibilitats de la intel·ligència artificial de manera ètica i innovadora, tot garantint la sostenibilitat democràtica i evitant la concentració del poder tecnològic en mans d’oligopolis.
Cent anys i dos dies
El paper de Ràdio Barcelona com a bastió de la llibertat ha estat especialment rellevant en èpoques de censura i repressió. Durant la dictadura franquista, l'emissora va exercir un delicat equilibri per oferir informació veraç i donar espai a la cultura catalana, malgrat les dificultats imposades pel règim. En democràcia, ha estat un referent en el foment del debat públic i en la promoció de valors democràtics. Avui, en plena era digital, l'emissora continua sent un espai de trobada i diàleg, demostrant que, fins i tot amb 100 anys d'història, la ràdio manté intacta la seva capacitat de connectar persones i idees.