Immigrants i imprescindibles (Capítol 6): Camioners
Un 30% dels treballadors dels transportistes de mercaderies són estrangers, una xifra que anirà a l'alça perquè els empresaris fan moltes contractacions en origen
Immigrants i Imprescindibles (6): Camioners
02:51
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1731925263186/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Un 30% dels treballadors dels camioners que treballen a Catalunya són estrangers. És una xifra que està creixent perquè falten molts professionals al sector del transport de mercaderies per carretera. Els empresaris expliquen que no hi ha relleu generacional. Poques persones volen dedicar-se a aquesta feina, perquè és massa dura i els pocs que volen, triguen molt temps a treure's el permís de conduir camions de gran tonatge.
La mitjana d'edat al sector ronda els cinquanta anys i els empresaris avisen que encara faltaran més treballadors quan els conductors actuals comencin a agafar la jubilació anticipada. "Les empreses que abans passaven de pares a fills ja no tenen continuïtat", assenyala la secretària general d'Asotrans Lleida, Sílvia Llobet. "Falten conductors de camions de manera generalitzada", afegeix.
Els empresaris del transport de mercaderies de Lleida calculen que, només a la seva província, falten més de 200 camioners. Assenyalen que el sector té entre un 20% i un 30% de treballadors contractats en origen a països com el Perú. Allà hi ha un conveni especial i els tràmits per convalidar el carnet de conduir camions són més ràpids.
Un coll d'ampolla per treure's el carnet
Ara mateix, a Catalunya hi ha unes 6.000 persones que estan pendents de pujar a la prova de circulació per ser conductors professionals de mercaderies o de viatgers. Raül Viladrich, president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, explica que la majoria volen el carnet de conduir camions, però que falten examinadors. "Els exàmens professionals ocupen molt més temps i les autoescoles es troben que no poden donar resposta a tota la demanda d'aspirants al permís professional de conduir", apunta.
No obstant això, els empresaris del transport lamenten que molts d'aquests aspirants no es treuen el carnet per exercir de camioners, sinó per sumar punts a algunes oposicions, com per exemple, les de bomber. D'aquesta manera, no s'acaba de resoldre el problema de la falta de camioners professionals.
De l'Europa de l'Est a l'Amèrica Llatina
El perfil de transportista migrant ha anat canviant amb els anys. La majoria de transportistes, especialment els camioners, venien d'Europa de l'Est durant els anys 90 i els 2000. "És dur perquè estem molts dies fora. La feina d'un camioner no és només el volant. També s'ha de carregar i descarregar el camió. Moltes empreses no ho volen veure, però això també és temps de feina", explica en Gregor. Ell va néixer a Polònia, es va treure el carnet de camió mentre feia el servei militar obligatori i va arribar a Espanya el 2002.
En Gregor es va quedar a Catalunya. Des de fa dues dècades, viu a Figueres i treballa transportant mercaderies per tot el continent. No obstant això, molts camioners de països de l'Europa de l'Est van tornar al seu país d'origen quan els seus Estats van entrar a la Unió Europea. La tendència ara és l'arribada de treballadors llatins, com l'Heriberto, que va néixer a Cuba i que també coincideix que és una feina cansada, amb horaris complicats. "Saps quan comences, però no quan acabes. Un dia pots treballar deu hores i un altre dia se te'n va a catorze o quinze", comenta.
L'Heriberto va arribar a Espanya amb 25 anys, amb prou diners estalviats i la primera inversió que va fer va ser comprar-se un camió. Adverteix, però, que és una feina amb ingressos poc estables, que alguns anys ha arribat a tenir molt negoci, però que després de la crisi la seva empresa va fer fallida i va haver de tornar a començar de zero. Això sí, també veu parts positives a passar-se el dia al camió. "Tu ets el teu propi cap. Saps que has de complir un horari, però estàs tu sol i no hi ha ningú que et molesti", explica.