La Generalitat, l'Ajuntament i Som Sostre analitzen la situació de les persones sense llar a Girona
Avui comença la Setmana "Ningú sense llar" amb diferents activitats programades
Girona
La Generalitat i l’Ajuntament de Girona es comprometen en aquest programa a agilitzar els tràmits per construir un nou centre que aculli les persones sense llar de la demarcació. Divendres des d’aquest programa us explicàvem que les persones sense llar s’han duplicat en 8 anys a la ciutat de Girona, passant d’una seixantena el 2016 a 111 en l’últim recompte, aquest any.
Des de la Generalitat, asseguren que l'augment de persones vivint al carrer és una tendència a totes les grans ciutats, conseqüència de la crisi de l'habitatge. Carolina Homar, secretaria d'afers socials i família, ha apuntat que "estaran al costat" de l'Ajuntament per construir un nou centre per atendre al col·lectiu a la ciutat i ha instat a "obrir diàleg" entre tots els ajuntaments per teixir una estratègia comuna. A més, ha assegurat que s'han destinat 723.000€ per programes un any per atendre a persones que viuen al carrer en a la demarcació, i 430.000€ més, destinats a entitats. Homar també s'ha compromès a "reforçar polítiques d'habitatge" per posar a disposició habitatges per les persones "més vulnerables".
L'Ajuntament demana més implicació
Per la seva banda, l'Ajuntament reconeix la situació que denuncien els treballadors de la Sopa. La regidora de Justícia Social, Amy Sabaly, apunta que es tracta d'un centre "de grans dimensions, que necessita molts recursos de manteniment". En aquest sentit, Sabaly recorda que depèn econòmicament d'un consorci, on també hi ha implicats Generalitat, Diputació i altres ajuntaments. "Des del consistori hi invertim un milió d'euros anuals. És una xifra desproporcionada" assegura.
A més, afegeix que La Sopa és un "centre congestionat" i que a més, hi ha "afecte crida": els arriben persones de municipis del costat. Per això, reclama la necessitat d'un "centre de baixa exigència". "Ganes i voluntat n'hi ha, però necessitem que s'impliquin de manera immediata les altres administracions" conclou.
"No estem a l'altura"
Al debat sobre la situació del sensellarisme a la ciutat hi hem volgut sumar una veu menys institucional, la de Som Sostre. Una entitat que des del 2017 recórrer els carrers de Girona per dur menjar calent i acompanyar una estona a les persones sense sostre. Segons el seu president, Cristian Lienliaf, a Girona "no estem a l'altura". "En serveis socials, estem endarrerits uns 30 o 40 anys" assegura. "Amb aquest govern hi ha la intenció política de generar canvis, però anem tard". Segons Lienliaf, "s'hauria de fer més treball de prevenció" perquè la situació de les persones al carrer no s'enquisti. A més, creuen que una millor atenció a aquest col·lectiu suposaria també llocs de treball per les persones que surten de la facultat de la Universitat de Girona.
Setmana "Ningú sense llar"
Girona acollirà aquest mes de novembre una nova edició de la Setmana 'Ningú Sense Llar', que portarà a la ciutat una sèrie d'activitats amb l'objectiu de denunciar i conscienciar sobre la problemàtica social del sensellarisme. La iniciativa està organitzada per lAjuntament de Girona, a través del Centre d'Acollida i Serveis Socials "La Sopa", Càritas Diocesana de Girona, i Creu Roja i compta amb la col·laboració de la Universitat de Girona (UdG) i la delegació de Girona del Col·legi d'Educadors Socials de Catalunya.
Escolta-ho a l'Aquí Girona:
La Generalitat, l'Ajuntament i Som Sostre analitzen la situació de les persones sense llar a Girona
17:03
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1731926204550/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
L'Aquí Girona és el programa local de SER Catalunya a la demarcació. S'emet de dilluns a divendres, de les 11 del matí a les 11:30 per les freqüències de SER Catalunya a les comarques de Girona. Amb Carles Couso, Berta Artigas Fontàs i Nil Solà.