Artur Mas: "Sense l'operació Catalunya, Convergència seguiria existint"
L'expresident de la Generalitat creu que Junts va fer bé investint a Sánchez, que mai s'ha sentit a la paperera de la història perquè ningú el va fer fora, va marxar ell i que "si guanya Junqueras hi ha més possibilitats de veure un nou tripartit a Catalunya que no pas amb altres escenaris"
Artur Mas: "Sense l'operació Catalunya, Convergència seguiria existint"
39:56
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732007122686/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Artur Mas, expresident de la Generalitat de Catalunya, a l'Aquí Catalunya ha abordat qüestions clau sobre la trajectòria de Convergència, les implicacions de l’Operació Catalunya i el present de Junts per Catalunya.
L'Operació Catalunya i la caiguda de Convergència
Artur Mas no dubta a assenyalar l’impacte devastador de l’Operació Catalunya, una estratègia duta a terme per l’Estat, segons Mas, amb l’objectiu de desmantellar el projecte polític de Convergència:
"L'operació Catalunya era una operació de l'estat per destruir persones, idees, projectes que no podien guanyar a les urnes. Sense aquesta operació Convergència crec que seguiria existint", afirma. Mas vincula directament aquest atac amb la confessió del president Jordi Pujol sobre l’origen de la seva fortuna familiar, que, en paraules de l’expresident, va ser determinant: "Val a dir que la confessió del president Pujol, que crec que es podia estalviar, va donar cobertura i credibilitat a un atac duríssim que es feia des de l'estat de manera il·legal i il·legítima. Van aconseguir el seu objectiu, que era carregar-se a Convergència."
Segons Mas, Pujol no hauria fet aquesta confessió sense la pressió de l’Operació Catalunya: "La confessió del president Pujol va ser conseqüència de l'operació Catalunya. Sense això, no l'hauria fet mai."
L’impacte personal i polític de la confessió de Pujol
Mas reconeix que l’acte de Pujol tenia la intenció de protegir Convergència, però el resultat va ser molt diferent:
"El president Pujol, amb la millor de les intencions, va fer aquella declaració. A vegades es fan coses amb la millor de les intencions i el resultat no és el bo, no és el que esperes. La confessió era producte de la persecució que van rebre ell i la seva família. És el que provoca el canvi de rasant per part de Convergència. Pujol no només era president d'un partit o govern, era una ànima. A partir de la seva confessió, això provoca un sotrac, una ferida."
Malgrat això, l’expresident defensa que aquest tema pertanyia a l’àmbit personal de Pujol i no hauria d’haver afectat el partit: "Era un tema seu i de la seva família, no tenia res a veure amb el partit. Era un dilema seu, un dilema ètic. No ho justifico, el que dic és que explicar-ho com a conseqüència de l'operació Catalunya va tenir conseqüències."
El present de Junts i el retorn de Convergència
Mas reflexiona sobre el paper actual de Junts per Catalunya, que veu com una evolució natural de Convergència. Destaca que Junts ha anat definint-se progressivament: "És evident que Junts va agafant un carril, més que convergent o no, que comença a posar més els punts sobre les is, amb temes que la gent necessita sentir-se representat."
Mas considera que Junts va fer bé investint a Sánchez però envia un avís: "Quan fas un pacte d'investidura i no de legislatura vol dir que en surti un president. I punt i final. I el govern s'ha de buscar la vida a partir d'allà. La cobertura del cercle és molt complicada. El que passa a Espanya és que un cop exhaurida una quarta part de la legislatura, temes que s'aprovin no hi han.
L’expresident també creu que el futur passa per recuperar el consens entre forces d’obediència catalana i reforçar una estratègia conjunta: "No té sentit haver apostat per la independència, haver-se quedat amb autonomia i perdre la majoria de partits d'obediència catalana en el teu Parlament. Això s'ha de recuperar i passa perquè Junts i ERC refacin alguns ponts", i apunta a Junqueras com a més proper a un tripartit. Si guanya Junqueras hi ha més possibilitats de veure un nou tripartit de Catalunya que no pas amb altres escenaris"
Finalment, Mas assenyala que el llegat fiscal de Convergència continua marcant el discurs polític actual: "En aquest moment tothom ha tornat al punt que defensa Convergència i Unió: el pacte fiscal. Coses de la vida. Ara li diuen finançament singular. S'assemblen molt."
A més, avisa que Illa intentarà captar els vots dels orfes de CiU: "On guanyava Convergència és on majoritàriament guanya Junts avui. Seguint aquests fil, si això passava i ara segueix sent igual, els votants hi són igualment. Hi havia gent que votava CiU que avui se sent orfe i que necessita i anhela que se'l pugui representar. I aquest és un dels reptes de Junts, i si no ho fa Junts ho intentarà el president Illa, ho va intentar Aragonès i no se'n va sortir..."
Artur Mas: el líder que no se sent a la paperera de la història
Sobre el seu rol en el panorama polític, Mas rebutja la idea que hagi estat 'fora de joc': "Es pressuposa que jo he estat en la paperera de la història i jo no m'he sentit mai allà. Jo me'n vaig anar perquè vaig voler, ningú em va fer fora." Tot i això, matisa que de moment se sent còmode sense ser militant de Junts. "Encara no m'he fet militant de Junts. Ja he dit que no ho descarto, però la meva prioritat no és fer-me militant d'un partit. Ara soc un expresident de la Generalitat i em permet dirigir-me a la població sense una etiqueta exacta."