Més de 200 espècies de plantes confonen la tardor amb la primavera i estan florint a destemps
Un projecte de ciència ciutadana del CREAF està monitoritzant aquest fenomen, que cada cop va a més per culpa de la sequera i l'augment de les temperatures
Barcelona
Més de 200 espècies de plantes han florit a destemps l'últim any a Catalunya per culpa de la calor i la sequera. Els calendaris naturals de moltes espècies s'estan alterant per aquests fenòmens climàtics, un fet amb conseqüències encara desconegudes però que és especialment intens al Tarragonès, el Baix Empordà i el Montsià.
Arbres fruiters, vinya, estepes, roselles, esbarzers i ginestes han florit abans d'hora o han fet una segona floració en un moment de l'any que no els correspon. Els investigadors creuen que els plantes estan confonent tardor i primavera per les altes temperatures que tenim encara a ple mes de novembre. Aquestes dades les ha recopilat el CREAF gràcies a un projecte de ciència ciutadana on qualsevol persona pot aportar mostres d'una planta florida.
El que més preocupa als especialistes del CREAF d'aquesta floració a destemps és la despesa d'energia que estan fent algunes plantes, com els ametllers, per treure flor en plena tardor. Aquestes flors difícilment es convertiran en fruits per culpa de les gelades de l'hivern, així que és un esforç malgastat que, en alguns casos, podria impedir la floració primaveral. L'altra gran preocupació és que els insectes pol·linitzadors i les flors deixin d'estar sincronitzats, afeblint així la possibilitat dels animals d'alimentar-se i de les plantes per reproduïr-se.
El litoral és la zona més afectada
En general, aquesta afectació és superior al litoral i té menys incidència a l'Alt Pirineu. Tot i que el canvi climàtic afecta de manera molt desigual segons la zona, s’ha vist plantes amb flors fora de la seva època habitual a gran part de Catalunya. El voluntariat de RitmeNatura ha registrat anomalies en 35 comarques i 138 municipis diferents entre juliol de 2023 i juny de 2024.
“En concret, les comarques amb major percentatge de floracions anòmales són el Baix Empordà, el Montsià i el Tarragonès, on aproximadament una de cada deu observacions fenològiques recollides mostrava una floració fora de l’època habitual. En canvi, hi ha deu demarcacions on no hem rebut ni una sola notificació de flors a destemps tot i tenir-hi força dades” explica Gerard Gaya, tècnic de l’observatori RitmeNatura del CREAF.
“De fet, tenim molta informació i voluntariat en algunes regions, però en altres ens manca participació ciutadana. Volem solucionar aquesta descompensació per poder tenir un volum de dades important i homogeni a tot Catalunya. Per això potenciem projectes de ciència ciutadana que arribin fins a l’últim racó del país” conclou Gaya.
Un projecte de ciència ciutadana
La fenologia és la branca científica que descriu i estudia la relació entre el clima i els cicles naturals de les espècies (floració de plantes, maduració de fruits, caiguda de fulles, migracions d’animals, etc.). Quan s’altera molt la temperatura i el règim de precipitacions, com està passant els darrers anys, alguns d’aquests calendaris naturals es veuen alterats per la confusió estacional de les espècies. L’observatori RitmeNatura estudia aquestes afectacions gràcies a la col·laboració de voluntaris i voluntàries, el que es coneix com a ciència ciutadana.
“El recull de floracions anòmales de l’últim any no només demostra els efectes del canvi climàtic, sinó que destaca la importància de les aportacions puntuals del nostre voluntariat. Una única fotografia d’un ametller florit ara al novembre ja ens certifica el seu avançament fenològic, per exemple” comenta Ester Prat, coordinadora de l’Observatori. “Tot i això, les observacions més valuoses són les recurrents, quan un voluntari o voluntària apadrina una planta o arbre i ens explica com va canviant al llarg de diversos mesos” conclou Prat. Aquestes observacions recurrents són les que fan, per exemple, els observadors i observadores de la Xarxa Fenològica de Catalunya (Fenocat) del Servei Meteorològic de Catalunya.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...