Dessaladores, parcs eòlics i transformacions industrials: el que es juga Catalunya al pla d'inversions de Red Eléctrica pels propers 5 anys
El president de la Generalitat pilotarà personalment les negociacions, que han d'estar tancades abans d'acabar l'any
Barcelona
Catalunya es juga el seu futur industrial i energètic en el pla d'inversions de Red Eléctrica pels propers 5 anys. Aquest ens, controlat majoritàriament per l'estat, ha de decidir on posa esforços per millorar connexions i potència. Estem davant d'un moment crucial: sense aquestes inversions serà inviable fer funcionar les tres dessaladores noves que hi ha projectades a La Tordera, el Foix i la Costa Brava, el Parc Eòlic Marí de Roses o garantir els punts de recàrrega de cotxes elèctrics arreu del país.
Entre els projectes que podrien quedar paralitzats si no es garanteix l'electricitat suficient amb aquestes inversions hi ha la fàbrica de bateries de Mont-Roig del Camp, les centrals hidroelèctriques reversibles de la Fatarella i la Baells, els grans projectes d'energia solar i eòlica o els punts de recàrrega de mobilitat elèctrica que han de permetre que hi hagi una flota majoritària d'autobusos elèctrics a Catalunya. Es tracta d'alguns dels pilars del govern en matèria energètica durant tota la legislatura, i també algunes inversions de capital estranger que poden transformar comarques senceres.
Altres punts importants que necessiten més potència elèctrica són la Petroquímica de Tarragona per poder generar hidrògen verd, els ports de Barcelona i Tarragona per permetre la transició del sector naval cap a l'eliminació dels combustibles fòssils, o el polígon industrial d'Organyà, que ara mateix està aturat per la manca d'energia.
Red Eléctrica fa aquesta ronda d'inversions cada cinc anys, i és l'organisme que decideix on es posen els diners i on són més necessaris. Ara fa cinc anys, Catalunya no va sortir gens afavorida per aquests plans, i des de la Generalitat confien en que els resultats siguin diferents aquest cop.
El president s'encarregarà personalment de les negociacions
Per aconseguir-ho, segons ha pogut saber SER Catalunya, el president de la Generalitat Salvador Illa s'encarregarà personalment de pilotar les negociacions perquè considera que el país s'hi juga gran part del seu futur. Fa cinc anys la majoria d'inversions es van concentrar a Madrd i Andalusia, i també en el reforç de línies d'AVE.. i ara els responsables d'energia del Govern creuen que Catalunya podrà tenir més beneficis. Abans que acabi l'any, Red Eléctrica farà oficials aquestes inversions.
A banda dels grans projectes esmentats abans, també n'hi ha d'altres que fa anys que estan encallats, com el reforç de la xarxa elèctrica de Barcelona. Aquí la clau és la posada en servei de la subestació de Valldonzella, que ja estava recollida a tres planificacions anteriors, s'havia de posar en servei el 2013, i ha causat molts problemes perquè la xarxa de la ciutat està molt tensionada.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...