Sociedad

"La manca de suport a les víctimes fa que hi pugui haver molts casos de matrimonis forçats que es desconeixen"

Conversa amb Carolina Villacampa, catedràtica de Dret Penal de la UdL i investigadora sobre matrimonis forçats

Carolina Villacampa és catedràtica de Dret Penal de la UdL i dirigeix les Jornades Jurídiques d'enguany, centrades en les mancances de les lleis contra la violència masclista.

Carolina Villacampa és catedràtica de Dret Penal de la UdL i dirigeix les Jornades Jurídiques d'enguany, centrades en les mancances de les lleis contra la violència masclista.

"La manca de suport a les víctimes fa que hi pugui haver molts casos de matrimonis forçats que es desconeixen"

11:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000062355/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

La UdL ha centrat enguany les Jornades Jurídiques a analitzar la legislació a l'entorn de la violència masclista. Unes jornades que estan dirigides per la catedràtica en Dret Penal de la UdL, Carolina Villacampa, que ha estat implicada en diferents estudis que han analitzat les lleis que hi ha a l'entorn de les dones que són víctimes de matrimonis forçats.

En aquesta conversa, a l'Aquí Lleida, Villacampa recorda que als anys 2018-19 ja va fer un primer estudi -el primer d'aquest tipus, quantitatiu, a l'estat espanyol, on es posaven de manifest les mancances legals a l'hora de protgeir les víctimes de matrimonis forçats. "Darrerament", explica Villacampa, "en el marc d'un projecte europeu sobre conscienciació en matèria de matrimonis forçats, amb un equip internacional, ens hem dedicat a tornar a analitzar aquesta qüestió". I si al 2018 s'arribava a la conclusió que "el Codi Penal era insuficient per a protegir les dones víctimes dels matrimonis forçats, ara cal dir que això no ha canviat". Segons assegura "cal tenir en compte que, sovint, les víctimes de matrimonis forçats són persones que han estat impulsades per la seva família, de manera més o menys intensa, a contraure matrimoni amb una persona que no han escollit i que potser no estimen. Moltes vegades (aquestes persones amb què la família força una víctima a casar-s'hi) són familiars molt propers i elles són noietes molt joves". Evidement, afegeix Villacampa, "elles no volen anar en contra dels seus familiars més propers. Per tan, per protegir aquestes persones no n'hi ha prou només en incriminar o en crear un delicte (que ho castigui). S'ha d'articular tot un seguit de mesures que, sobretot, aportin suport a aquestes persones".

Suport per refer la vida

Villacampa afirma que aquest suport ha de servir perquè aquestes persones que han estat víctimes de matrimonis forçats "puguin refer la seva vida, si han d'estar un temps separades de la seva família, que puguin viure mentre es reconstrueixen com a persones. La única alternativa -per solucionar o donar una sortida a les víctimes de matrimonis forçats- no pot ser que presentin una denúncia" i s'hagin d'enfrontar a tota la família.

No tots els matrimonis forçats es coneixen

De fet, aquesta "obligació" que la normativa dona a les dones víctimes de matrimonis forçats a denunciar per iniciar un procediment legal contra la seva família és un dels motius, si no el principal que explicarien, a parer de Villacampa, que molts matrimonis forçats que hi ha en l'actualitat a la nostra societat es desconeix que existeixen. "Pot haver-hi violència i al darrere no es veu, no es detecta que hi ha un matrimoni forçat". Afirma que "des de les institucions no som capaços d'oferir prou protecció a aquestes víctimes -al marge de la sanció del delicte- i, per tant, no es pot demanar que (la única manera de fer justícia i reparar el dany a aquestes víctimes sigui que ) persones molt joves denunciïn el seus parents" enfrontant-se, d'aquesta manera, no només a l'ostracisme social sinó també dins de la seva pròpia família.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00