"Els aliments que recollim van als que realment ho necessiten"
Entrevista a Teresa Farré, directora del Banc dels Aliments de Lleida en l'inici del Gran Recapte 2024, enguany també pels damnificats per la DANA
Comença el Gran Recapte 2024. Enguany també pels damnificats de la DANA
Lleida
Comença el Gran Recapte 2024 amb 224 punts de recollida d'aliments repartits entre la ciutat i la resta de la demarcació de Lleida i amb el 80% del voluntariat previst -1.300 persones- ajudant en cadascun d'aquests 224 punts a posar el menjar a les caixes que ha donat el Banc dels Aliments per tal de fer més fàcil el repartiment posterior d'aquest menjar als que més ho necessiten. Enguany, la meitat del que es reculli, ja sigui en forma d'aliments o de productes de neteja i de higiene, ja sigui en forma de diners (es poden fer donacions en metàl·lic a les mateixes caixes del supermercat) es donarà a les organitzacions que ajuden als damnificats per la DANA.
En aquest primer dia (el Gran Recapte dura divendres 22 i dissabte 23 de novembre aquest 2024) parlem des d'un dels punts de recollida d'aliments que ha preparat el Banc dels Aliments de Lleida amb la directora d'aquest organisme, la Teresa Farré.
Reconeix que la campanya d'enguany del Gran Recapte, que apel·la la ciutadania assegurant que s'han acabat les "excuses" per no col·laborar "és una mica atrevida" i pot causar rebuig a algunes persones "però també està bé fer pensar als ciutadans que les excuses ja no ens les creiem" quan algú es nega a col·laborar, tot i que ha deixat molt clar que cadascú és lliure de fer el que vulgui o el que pugui. Assegura que l'objectiu és augmentar els 300.000 euros recaptats en el Gran Recapte de 2023 amb un objectiu que reconeix ambiciós: "diem que enguany l'objectiu és doblar la solidaritat" perquè la meitat anirà als Bancs dels Aliments que ajuden els damnificats per la DANA. Doblar la solidaritat vol dir arribar als 600.000 euros.
Sobre si hi ha una campanya en contra de donar menjar o diners perquè es fa córrer (especialment a les xarxes socials per part de determinades persones o grups d'influència) que bona part dels beneficiaris del Banc dels Aliments són estrangers o que el menjar que es dona s'acaba llançant, Teresa Farré demana a aquestes persones que visitin un dia el Banc dels Aliments i vegin que realment "van allà on fa més falta, que és a aquelles famílies que més ho necessiten", igual que els diners perquè a més és un procés totalment notariat i certificat legalment. Segons assegura a Lleida prop de 26.000 persones estan ara mateix en situació d"inseguretat alimentària". Per tant, "sense excuses".