Eva Menor: "El nostre enemic és el masclime, no els homes"
La consellera d'Igualtat i Feminisme ha dit que la sensibilització, la prevenció i l'educació dels més joves són les eines per combatre la violència masclista, i ha demanat no culpabilitzar-los a tots
Barcelona
En una entrevista a l'Aquí Catalunya, coincidint amb el Dia Internacional per l'erradicació de la violència contra les dones, la consellera d'Igualtat i Feminisme, Eva Menor, ha apuntat la sensibilització, la prevenció i l'educació com "les millors eines" per combatre la violència masclista. Menor, que ha situat el masclisme com "l'enemic del feminisme", ha mostrat la seva preocupació per la manera com s'informen els joves. "Ho fan a través de les xarxes socials i aquestes difonen informació falsa. Em preocupen els missatges de youtubers i influencers", ha reconegut la consellera que aposta per explicar-los les dades reals "de manera senzilla".
Precisament, en relació amb aquestes xifres - entre les quals que cada 10 minuts s'assassina una dona al món, segons l'ONU - la consellera ha dit que "no s'haurien de permetre en una societat democràtica" i que, per aquest motiu, "cal una resposta integral per part de tots el govern i el compromís de totes les conselleries". També que "són poderosíssimes" i les ha definit com "el millor antídot contra la ultradreta i el discurs negacionista".
Pel que fa al canvi de nom de la conselleria que, des que Menor n'és al capdavant va canviar de "conselleria d'Igualtat i Feminismes", en plural, a "conselleria d'Igualtat i Feminisme", la cap del departament ha volgut fer una crida a tot el moviment. "Treure la 's' no és perquè no cregui en els diversos enfocaments del feminisme, sinó perquè crec que el feminisme és un moviment polític que ens engloba a totes" ha raonat la consellera.
Per aquest motiu, ha demanat "posar el focus en allò que ens uneix": "L'enemic és molt gran. És una regressió cultural i social que està abocant les noves generacions a viure amb el masclisme". En aquest sentit, Menor ha demanat no culpabilitzar els joves, sinó donar-los una segona oportunitat perquè aquells que no se senten còmodes amb certs comentaris puguin denunciar-los. "És per aquí on hem volgut centrar la campanya d'aquest any".
El cas Errejón
Quant al cas d'Iñigo Errejón, Menor ha defensat que "ha servit per demostrar que no hi ha un perfil únic de masclista". També ha dit que vinguin de qui vinguin, si els comportaments no són els adequats s'han de denunciar. "La vergonya ha de canviar de bàndol. Si es prova el que s'ha denunciat, el que s'ha de fet és condemnar-lo".
Un possible 'Me too' a la política
Sobre la possibilitat que arribi el dia d'un 'Me too' a la política, en què les dones que s'hi dediquen denunciïn situacions de violència masclista que hi han patit, la consellera ha lamentat que "totes" ho han patit i ha explicat la seva experiència. "Quan jo era candidata del PSC a Badia del Vallès, vaig patir discriminació masclista. Recordo articles de l'oposició que deien que jo era un bust del PSC i que es preguntaven 'de què riu la princesa?'. Ho feien per ridiculitzar-me" ha dit.
Gemma Alegrí
Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...