Gairebé la meitat de les dones modifica la seva carrera en ser mares, davant del 8% dels homes
La manca de coresponsabilitat en les tasques domèstiques i familiars segueix llastrant el desenvolupament professional de les dones a Espanya.
Barcelona
La manca de coresponsabilitat en les tasques domèstiques i familiars segueix llastrant el desenvolupament professional de les dones a Espanya. El 47% de les dones enquestades indiquen que ser mares ha modificat la seva trajectòria i situació laboral, mentre que només el 8% dels pares ha pres decisions similars. Aquesta és una de les conclusions de l´informe ‘Observatori de la Dona Professional a Espanya' que ha elaborat EAE Business School, pertanyent al grup Planeta Formació i Universitats.
L'estudi, que recull les respostes de més de 800 dones entre 20 i 60 anys amb estudis universitaris i residents a Madrid, Barcelona, València, Sevilla, Bilbao i Saragossa, subratlla que la percepció de desigualtat laboral es produeix a tots els grups de dones, independentment de la seva edat, formació acadèmica o lloc de residència. Això evidencia que les barreres a què s'enfronten són un problema profundament arrelat a la societat espanyola.
L'informe d'EAE revela que el 84% de les dones percep més pressió social cap a elles en la criança, molt més enllà dels primers mesos en què hi ha una necessitat biològica. Segons el 49% de les enquestades, aquesta desigualtat radica que els homes no han estat educats per ser cuidadors i manquen d'eines necessàries per gestionar la emocionalitat i la logística que requereix la criança.
A més, el 42% de les enquestades assenyala que és la dona qui lidera la criança, mentre que un 38% tem ser considerada com una male mare; si no assumeix aquest rol. Aquesta sensació de culpa és especialment alta entre lesdones més joves, amb un 44% reconeixent que els afecta de manera significativa.
Les arrels de la desigualtat
L'Observatori de la Dona Professional a Espanya posa en evidència que la desigualtat també té un rerefons econòmic. Una de cada quatre dones (26%) afirma que assumeix el paper de cuidadora principal perquè el pare aporta més ingressos a la llar. “Situació generada justament perquè la mare absorbeix la majoria de la càrrega la qual cosa la sotmet a una major precarietat salarial i a llarg termini a una pobresa femenina endèmica.” assegura Carina Mellit, directora del SRC (Strategic Research Center) d'EAE Business School, i una de les autores del estudi.
La investigadora ressalta que “és crucial desafiar les creences limitants en què vam ser educades i les expectatives que s'han posat en nosaltres per tirar endavant el canvi cap a una societat més igualitària. Tot i que hem avançat molt en els darrers anys, la culpa i la percepció que la cura és un rol que ens pertany per biologia de gènere, dificulten el camí cap a una veritable coresponsabilitat”.
Emprendre per coinciliar
L'informe d'EAE també revela que l'emprenedoria s'alça com una solució per aconseguir la conciliació, ja que 3 de cada 4 dones (59%) va indicar que va considerar emprendre per tenir més flexibilitat i millors horaris. La realitat confirma que és així, ja que aquelles que ho van fer (74%), van aconseguir aquesta major flexibilitat i fins i tot llibertat econòmica (59%).
A més, l'estudi constata que les polítiques de conciliació de les empreses i organitzacions són clau per impulsar el desenvolupament professional de la dona i el seu ascens laboral. En aquest sentit, en preguntar sobre els factors que facilitarien l'ascens a posicions directives, les dones destaquen mesures de recursos humans com la flexibilitat horària (34%), les polítiques públiques de conciliació aplicables a tots dos progenitors, el lideratge conciliador o les estructures empresarials horitzontals, totes dues assenyalades pel 29%.
Ascens laboral femení
L'estudi també exposa que el 64% de les dones atribueixen les més grans oportunitats dascens dels homes a la menor càrrega familiar que assumeixen. Això, juntament amb una bretxa de gènere institucionalitzada (manifestada pel 62%) i la falta de referents femenins a la direcció de les empreses (47%), dificulta la progressió professional de les dones.
Amb aquestes dades, l'Observatori de la Dona Professional a Espanya d'EAE Business School no només exposa les desigualtats, sinó que subratlla la urgència d'implementar canvis a les empreses, a les polítiques públiques ia la mentalitat col·lectiva per a avançar cap a una societat més igualitària.
Andrea Ruiz García
Graduada en Medios Audiovisuales por la Universidad Pompeu Fabra y Máster en Social Media. Realizó prácticas...