El 2025 pagarem encara més per les escombraries
La taxa de gestió i transport dels residus torna a ser, per segon any consecutiu, la que concentra els majors increments. Puja també el preu de l'aigua
Barcelona
L'exigència europea que el 2025 tots els ajuntaments cobrin als seus ciutadans el cost del servei de recollida i transport d'escombraries fa que per segon any consecutiu la taxa de residus sigui una de les que concentren els majors increments.
A Barcelona aquest any la taxa pujarà un 40% -entre 5 i 10 euros anuals en números absoluts- però això només és el començament d'un increment en diferit: en 3 anys, els barcelonins passaran a pagar el doble del que els costa ara el servei d'escombraries. La comissió de govern de l'Ajuntament ha aprovat aquest dimarts un increment de preus que inclou, expliquen des del consistori, els costos del nou contracte de neteja i recollida de residus que suposa un encariment del servei del 48%. Això es repercutirà en els ciutadans progressivament en tres exercicis: de 2025 a 2027, aplicant un increment del 40% el primer any i repartint el 60% en els següents dos exercicis.
A Mataró l'increment serà del 12%
Entre els municipis que concentren més població, Mataró ha aprovat ja una pujada del 12 % en el rebut que s'aplicarà sobre un import que aquest 2024 ja es va encarir un 19 %. Això vol dir que si enguany, el gruix dels veïns pagaran 161,46 € pel servei -els rebuts es passen ara a finals d'any- de cara a 2025 la quota s'incrementarà fins als 180,74 euros. Fonts municipals expliquen que amb la taxa d'enguany es cobreix el 89% del cost real del servei i que en el pròxim exercici ja es cobrirà, com exigeix Europa, el 100% del cost.
Sant Cugat i L'Hospitalet de Llobregat estrenen taxa
Sant Cugat és una de les dues ciutats més poblades que estrenaran aquest 2025 una taxa específica de residus. L'impost té fins a cinc trams diferents en funció del valor cadastral de l'habitatge i va dels 130,88 fins als 261,75 euros. A L'Hospitalet, la taxa d'escombraries, que fins ara només pagaven els comerços, arriba també per primer cop als particulars amb unes taxes que aniran dels 70 als 200 euros segons la dimensió del pis i el nombre de persones empadronades. Des de l'ajuntament expliquen que la creació de la taxa coincideix amb un canvi en el contracte del servei de neteja, que passarà de costar 30,5 ME anuals a 44,5 ME. I això, explica el tinent d'alcaldia de qualitat Urbana, David Gómez, ha de tenir una traducció en la millora del servei. Gómez diu que per minimitzar l'impacte en la ciutadania, l'ajuntament ha decidit congelar altres taxes.
Lleida o Girona canvien la manera de calcular l'import. El mínim a Lleida serà de 95 euros, i a Girona de 200.
Aprovat també l'increment de l'aigua a 23 ajuntaments metropolitans
El ple del Consell Metropolità de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat aquest dimarts un augment mitjà del 5,95% de la tarifa de l'aigua. La mesura afecta els 23 municipis on opera Aigües de Barcelona. En xifres absolutes, això suposa que el rebut bimensual de l'aigua s'incrementarà 1,5 euros de mitjana. L'aplicació pràctica a les llars, però, dependrà del consum final de les famílies. Així, en els trams de consum més baixos l'increment serà del 2,9%, mentre que per a les llars on el consum d'aigua sigui més elevat, l'encariment pot arribar a ser del 6,72%. Segons detalla l'AMB les noves tarifes responen a les inversions a la xarxa derivades de la sequera.