Què t'hi jugues!Què t'hi jugues!
Fútbol

“La data més important de la història del Barça és el 2 de desembre de 1908”

Xavi Gamper, nét del fundador del Barça, reivindica al Què t’hi Jugues l’assemblea en què Joan Gamper va salvar el club de la dissolució

“La data més important de la història del Barça és el 2 de desembre de 1908”

“La data més important de la història del Barça és el 2 de desembre de 1908”

20:21

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732628544342/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'illa de pisos que acullen els carrers Modolell, Reina Victòria, Vallmajor i dels Valero, al barri de la Bonanova de Barcelona, resta abrigada en una zona residencial tan tranquil·la que no hi ha semàfors a les cantonades, i els grans portals dels edificis reben els inquilins amb catifes vermelles i sofàs de pell. Els únics comerços, camuflats als baixos, són un grup immobiliari i una clínica dental. I les càmeres de vigilància privades custodien les entrades d'uns edificis on els lloguers s'enfilen dels 4.000€ als 12.000€.

Al terreny que ara ocupa aquesta illa d'habitatges, al tombant de segle s'hi havia construït el velòdrom de la Bonanova, al poble de Sant Gervasi de Cassoles. Dos anys després que Sant Gervasi s'annexiónés a Barcelona, en aquell velòdrom que havia costat 30.000 pessetes i que en 5 anys hi havien deixat de córrer biciletes, s'hi va jugar el primer partit de la història del Barça.

El 8 de desembre de 1899, a les 15h perquè no hi havia enllumenat artificial i s'havia d'aprofitar la llum del sol, el Barça es va citar amb un equip que reclutava una selecció de jugadors de la colònia anglesa a Barcelona. Tal va ser la dificultat per reclutar jugadors, que es van enfrontar dos equips de 10 contra 10. De fet, dos germans anglesos que consten com a fundadors del Barça, van ser alineats amb els rivals. L'àrbitre també era anglès, ja que no hi havia massa catalans que coneguéssin les normes d'aquell esport novedós.

Sense xarxes a les porteries, el Barça es va alinear amb 3 suïssos, 6 catalans i un alemany de 47 anys anomenat Schilling. Hans Gamper va fer de capità, i va rebre els elogis de les cròniques de l'època igual que Wild, el primer president de la història del Barça, Lomba i Juan de Urruela, que va fer de porter: el primer porter de la història del Barça, Marquès d'Ayala i besavi de la dissenyadora Àgata Ruiz De La Prada.

Les cròniques també descriuen els anglesos com a més intel·ligents al camp, i per això es van acabar enduent la victòria per 1-0 amb un gol a la primera meitat, en què el Barça va estavellar dues pilotes al pal.

Aquell partit l'ha recordat al Què t'hi Jugues! Xavi Gamper, nét del fundador del club: "Les porteries eren dos pals a cada costat, no hi havia ni travesser. Van haver de treure totes les pedres per no fer-se mal abans de jugar, i el camp feia 200 metres de llarg", ha explicat.

Xavi Gamper ha reivindicat el llegat del seu avi, a qui ha qualificat de "visionari" més enllà del lideratge a l'hora de fundar el club: "Per exemple, el meu avi va posar 970.000 pessetes [2'5 milions d'euros de l'actualitat, segons els comparadors especialitzats de la seva butxaca per fer el camp de Les Corts [inauguruat el 1922]. I no se li ha reconegut mai".

Gamper pensa que hi ha episodis del llegat del fundador del Barça que han quedat amagats: "El 2 de desembre de 1908, va salvar el club. El president Vicent Reig, l'únic president valencià de la història del Barça, va convocar una assemblea amb un únic punt de l'ordre del dia: Dissolució del Futbol Club Barcelona". Xavi Gamper ha explicat que "havien aflorat molts clubs a la ciutat de Barcelona i, amb l'escissió entre protestants i catòlics, el Barça havia passat de 300 socis a 38". En aquella assemblea, continua el relat, "el jugador Charles Wallace va preguntar: 'No hi ha ningú que pugui portar el Barça?'. I el meu avi es va aixecar i va dir: 'Jo seré el president, però hem de fer allò que jo us digui'".

L'estratègia de Gamper va passar per dos eixos. D'una banda, l'identitari: l'inici de l'associació entre el Barça i el catalanisme, precursor del concepte "més que un club" que va popularitzar posteriorment el president Narcís De Carreras. I de l'altra, el patrimonial: construir l'estadi del Carrer Indústria, el primer que va ser propietat del club, que va atreure alhora jugadors de més qualitat i públic per veure els partits. Amb una capacitat per 6.000 persones, de mitjana n'hi anaven més de 4.000.

El nét de Gamper també ha explicat com la Dictadura de Primo de Rivera el va fer exiliar per una xiulada a l'himne espanyol pel què van clausurar el camp de Les Corts, fins al punt que a la tornada no podia ocupar cap càrrec relacionat amb el Barça i fins i tot havia de pagar com un espectador més per entrar al segon camp de futbol que havia fet construir.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

Joan Tejedor

Joan Tejedor

Narrador dels partits del Barça en català a SER Catalunya i presentador de La Graderia del Balcó. Treballa...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00