Aquestes són les noves paraules incorporades al diccionari
El DIEC incorpora 87 noves entrades i amplia la definició de 289. Entre les paraules que s'estrenen hi ha batucada, kebab, xistorra o blíster
Barcelona
El Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans ha presentat aquest matí, coincidint amb la diada de Ramon Llull, les noves entrades al diccionari de l'IEC. En total són 376 novetats, sumant les noves entrades i les ampliacions o correccions de les definicions que estaven fins ara establertes.
Autocaravana, porexpan, blíster, gorro, kebab o criptogínia són algunes de les paraules que s'han incorporat en les dues actualitzacions fetes aquesta 2024. "Són paraules que ja utilitzàvem, però que fins ara no hem considerat prou assegudes per a incorporar-les al diccionari" ha explicat Magí Camps, membre de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans durant la presentació.
Noves paraules vinculades a la gastronomia
Entre les noves entrades al diccionari de l'IEC hi ha un grapat de mots vinculats a l'àmbit de la gastronomia. Paraules com kebab, xistorra, tiramisú o gintònic s'incorporen aquest 2024 al diccionari. La filòloga i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans Sandra Montserrat explicava que la globalització fa que el fenomen de l'adopció de mots originaris d'altres llengües "s'expandeixi i s'intensifiqui" tot i que recordava, no és nou. "Mots com orxata o sobrassada són italians".
Anglicismes que fem nostres
L'actualització del diccionari incorpora mots que fa temps que són d'ús habitual, però que fins ara no s'havien oficialitzat, com ara blíster o càtering. Montserrat explicava que en aquests dos casos, el Termcat va proposar alternatives: envàs retractilat per al blíster i servei d'àpats per al càtering, però cap de les dues ha tingut "gens d'èxit". "Aquí no hem guanyat la batalla, i s'ha de reconèixer". Un cop constatada la tria dels parlants, el que s'ha fet és adaptar els mots a l'ortografia del català.
D'altra banda, per a aconseguir que tots els parlants se sentin representats en l'estàndard i, així, continuar reforçant la unitat de la llengua, s'afegeixen variants territorials – algunes de gran abast geogràfic – com bresquiller, forfoll, lleute, pataca, giratori, juguera, clòtxina, anou, llucet o renyó.
L'IEC també ha acceptat incorporar la paraula criptogínia que "omple un buit" i sintetitza en un sol mot el menysteniment de les aportacions de les dones en diferents àmbits com el literari o el científic. L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ja havia incorporat aquesta entrada fa 4 anys a proposta de dues acadèmiques, Verónica Cantó i Maribel Guardiola.
El DIEC, que és l'obra de referència normativa del lèxic de la llengua catalana, es revisa, des del 2020 dues vegades a l'any. Aquest 2024 al juny es van incorporar 216 novetats i al novembre 160 més, un total de 376 modificacions del Diccionari de la llengua catalana.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...