Lleida busca inversors per a la transformació cap a la bioeconomia
Cal finançament per abordar 9 projectes basats en la biotecnologia que suposarien una inversió de més de 180 milions d'euros i donarien feina a més de 2.000 persones
Montse Jorba (area Manager Bioresources & Agrifood): "La sansa és un biorecurs orgànic que amb processos de transformació ens permetria obtenir-ne PDA, que és un bioplàstic"
12:21
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000062571/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Lleida
Jornada aquest dijous al Parc Agrobiotech de Lleida per buscar inversors per finançar els més de 180 milions d'euros en què estan pressupostats 9 projectes ideats per institucions públiques i privades de Lleida, sobretot la Diputació, englobades en el G10, per transformar l'economia agrària de Ponent cap als sectors de la biotecnologia. L'objectiu és transformar problemes que ara tenen molts pagesos com serien els residus de les granges o els purins de porc en un altre producte que podrien vendre com ara el biometà o el biogàs, o els pinyols d'oliva en plàstics biodegradables.
"Es cansen i se'n van"
Les idees hi són, com ha quedat pal·lès en aquesta jornada, però cal trobar empreses o fons d'inversió que les vulguin finançar. A la jornada hi han assistit representants de més de 160 empreses, com ara Sorigué, Romero Polo, Fruits de Ponent, Banc de Sabadell ... però com ha destacat el coordinador del Hub de la Bioeconomia de Catalunya, Víctor Falguera, també cal trobar l'encaix normatiu urbanístic d'aquests projectes biotecnològics -que plantegen la necessitat de crear biopolígons, una figura que ara no està contemplada en la legalitat urbanística a Catalunya- i canvis també per tal d'agilitzar les tramitacions administratives d'aquests projectes tan innovadors. Del contrari, ha dit Falguera, inversors interessats en apostar per aquesta transformació, marxaran. "Empreses a Catalunya que tenen projectes que ja tenen prou grau de maduresa per poder-los instal·lar a escala industrial: presenten el projecte, sol·licitud, sis mesos, vuit mesos, un any i, en alguns casos, els inversors es cansen, i se'n van".
Montse Jorba
En una entrevista a l'Aquí Lleida, Montse Jorba, area Manager Bioresources & Agrifood Tecnhologies de Leitat Technological Center, i ponent d'aquesta jornada, ha explicat que "la sansa (el residu de l'oliva un cop premsada) és un biorecurs orgànic que es genera sobretot a Lleida que prové de la producció d'oli d'oliva. Té un alt valor per ser valoritzat per a productes amb alt valor afegit". La seva producció ha de possibilitar "convertir aquest problema (que és ara per a molts pagesos) en una oportunitat". I ha explicat la possibilitat de valoritzar aquest residu a través de microorganismes per transformar-ho amb PDA, "un bioplàstic". És a dir, plàstic biodegradable a partir de sansa. Deixa de ser un residu que contamina i, a més, es transforma en un producte útil i respectuós amb el medi.