Sociedad

Valentes i acompanyades ha format a una cinquantena de refugiats en l’àmbit de la igualtat de gènere

Son sobretot joves que han arribat fa poc de països africans, com Mali o Burkina Faso

Una de les sessions de Valentes i Acompanyades / BAF

Girona

L'associació gironina Valentes i acompanyades ha format a una cinquantena de nois joves i refugiats en l'àmbit de la igualtat de gènere, en el marc d'un projecte europeu de sensibilització. L'objectiu d'aquest curs, que ha durat 10 hores dividides en tres sessions, és oferir-los eines "que els serveixin per a la seva vida en societat" com explica Pablo Becerril, tècnic de l'Associació.

La majoria d'aquests refugiats són procedents de països de l'Àfrica, com Mali o Burkina Faso, que han arribat fa poc a Girona. Segueixen la formació gràcies a les traduccions de l'Abdul al bambara, al soninké i al wòlof. En menys quantitat, també hi han assistit homes procedents de països llatinoamericans com Colòmbia i Veneçuela. Segons el tècnic, alguns d'aquests països "per culpa de motius culturals, socials o inclús la religió, són més tolerables formes de pensar masclistes".

Entre els continguts d'aquest curs, han parlat sobre com lligar i interactuar amb dones, conèixer els límits, així com repartir-se les tasques domèstiques sense caure en els rols de gènere. També els han explicat què és el matrimoni forçat i el consentiment. Becernil explica que és important fer-los veure que "és necessari obtenir el consentiment tàcit de la persona que tens al davant" a l'hora de mantenir relacions sexuals. "Això, per alguns d'ells, és un curtcircuit" apunta. En aquest sentit, el tècnic explica que els han exposat aquestes situacions, que "per llei estan penades" i que "no és possible al·legar que "no ho sabia" o dir "que al meu país es fa d'una altra manera".

Els joves que hi han participat valoren aquest curs molt positivament i destaquen que als seus respectius països la situació de la dona és diferent. Per això, estan contents que se'ls hi ofereixi aquesta formació.

Així ho hem explicat a l'Aquí Girona:

Valentes i acompanyades ha format a una cinquantena de refugiats en l’àmbit de la igualtat de gènere