Sociedad

La Generalitat concedix la Creu de Sant Jordi a Àngels Barceló

Li reconeix la seva "remarcable carrera periodística" com una de les cares catalanes més reconegudes del món de la comunicació. La Generalitat ha concedit el guardó a 20 persones i 10 entitats

Àngels Barceló a 'Hoy por Hoy'.

Barcelona

La periodista radiofònica i conductora del programa líder de la ràdio espanyola, Àngels Barceló, ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb la Creu de Sant Jordi, un dels màxims reconeixements que atorga el govern català. El Govern reconeix a la conductora de 'Hoy por hoy' a la Cadena SER "la seva remarcable carrera periodística, com una de les cares catalanes més reconegudes dintre del món de la comunicació. Compta amb una carrera de més de quatre dècades, durant les quals ens ha apropat, amb una gran professionalitat i humanitat, la informació sobre alguns dels moments més importants de la història recent. Una tasca que ha portat a terme des dels principals mitjans de comunicació del país, i que s’ha vist reconeguda amb diversos premis (Ondas, Micròfon i Antena d’Or, etc.), i sobretot amb un ampli reconeixement social. Un reflex del seu gran treball periodístic, però també de la seva capacitat per comunicar i connectar amb la societat, i d’implicar-se en causes polítiques i socials".

Les altres persones guardonades han estat la futbolista Aitana Bonmatí, per la seva excel·lent carrera futbolística, el catedràtic de Matemàtiques Claudi Alsina, l'actor Eduard Fernández, la castellera Aurora Batet, la catedràtica d'Àlgebra Pilar Bayer, el metge i catedràdic en Farmacologia Jordi Camí, l'arqueòleg Eudald Carbonell, el polític i filòleg Josep-Lluís Carod-Rovira, l'atleta de muntanya Kilian Jornet, el polític i catedràtic de Dret Constitucional Isidre Molas, el poeta, traductor i catedràtic en Filologia Catalana Salvador Oliva, la metgessa M. Antònia Peralba, la pallassa i actriu Pepa Plana, el youtuber i activista social Jordi Sabaté, la catedràtica de Matemàtiques Marta Sanz-Solé, l'ctriu Clara Segura, la matemàtica Carme Torras, la farmacèutica Elia Torroella i el música Joan Ximénez Valentí (El Petitet). Pel que fa a les entitats que també han rebut el guardó aquestes són l'Associació Dret a Morir Dignament-Catalunya, l'Associació Softcatalà, el Consell Català del Moviment Europeu, la Fageda Fundació, Filmin, la Fundació Centres d’Alt Rendiment Empresarial i Social (CARES), la Fundació Solidança, Nomada Studio, SOS Racisme Catalunya i el sindicat Unió de Pagesos.

El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2024 a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

L’elecció de les personalitats distingides amb aquest guardó ha volgut respectar, com ja ha estat palès en les darreres edicions del premi, la paritat de gènere. A més, la selecció de persones guardonades també reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides amb les creus, així com la representació territorial.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.