El BalcóEl Balcó
Sociedad

2024, l'any de la música en català segons Spotify: "La Mushkaa ha pujat un 274% la seva audiència"

La cap de música d'Spotify al sud i est d'Europa, Melanie Parejo, ha analitzat a El Balcó les cançons més escoltades i ha explicat com funciona la plataforma des de dins

2024, l'any de la música en català segons Spotify: "La Mushkaa ha pujat un 274% la seva audiència"

2024, l'any de la música en català segons Spotify: "La Mushkaa ha pujat un 274% la seva audiència"

28:41

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1733337339533/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avui a El Balcó la música sona a les set de la tarda perquè el que ha de sonar és la banda sonora d'aquest any dels catalans. Aquest dimecres han sortit totes les dades de cançons, artistes i nombre de reproduccions de la gran plataforma musical, Spotify, que va aconseguir aparcar CDs i MP3. A Catalunya, l'artista més escoltat ha estat Bad Bunny, seguit de Myke Towers i Feid. La llista la completen Rauw Alejandro, Morad, Anuel AA, Saiko, Dei V, Quevedo i només una dona, en vuitena posició, Karol G.

Però els artistes catalans també han tingut un gran paper: "2024 ha estat un any enorme per la música en català", ha destacat la cap de música d'Spotify al sud i est d'Europa, Melanie Parejo. Especialment, ha detallat, ha crescut la Mushkaa, que "ha pujat un 274% la seva audiència", o Figa Flawas, que han entrat als èxits Espanya amb Ñ amb 'La Marina sta morena'.

A escala mundial, l'artista més escoltada és Taylor Swift, per segon any consecutiu. Després d'ella, el canadenc The Weeknd i, en tercer lloc, Bad Bunny. La cançó més sonada, però, no és cap d'aquests tres artistes, sinó que és 'Espresso', de Sabrina Carpenter.

Quina música escoltem més?

El reggaeton ha arribat per quedar-se i és ara mateix l'estil de música que més s'ha disparat. És una tendència mundial, ha explicat Parejo, que "no només es dona en països de parla hispana" sinó que fora també hi ha "ganes de ritmes llatins". La reina, però és Taylor Swift per segon any consecutiu.

Ara bé, Parejo ha insistit en què "cada vegada hi ha més música diferent per diferents moments del dia". Molts més artistes i molta més varietat que fa que els gèneres es barregin entre ells: "Ja no és suficient amb el top 5 perquè cada vegada ens defineixen més artistes i més cançons".

L'any de la música en català

Des de Joan Dausà omplint un WiZink, l'àlbum d'Oques Grasses entrant en el top 200 o Mushkaa triplicant la seva audiència. La música en català ha estat el seu any: "Alguns creixent i altres arribant, però tots tenen un moment gloriós".

I no només els qui canten en català, sinó també aquells artistes catalans que representen mundialment com Rosalía, Bad Gyal o Morad. Artistes amb estils diferents que "exporten de manera diferent i a diferents territoris".

Spotify des de dins

La informació que té i que dona Spotify cada any és més acurada, perquè cada any apareixen noves eines que ens recomanen amb més precisió la nova música que ens encantarà. Com el nou DJ, una eina d'intel·ligència artificial que et fa una sessió personalitzada per cada usuari, com si fos un locutor de ràdio musical que va presentant les cançons.

La IA fa anys que està dins de Spotify, però ja ve del machine learning, l'eina que aprèn dels comportaments i genera les playlists personalitzades. Parejo ha explicat que Spotify té molta informació, però també de la música, per recomanar les cançons que encaixaran amb un usuari a cada moment. Per ells, triomfar és "afavorir el descobriment" de nous temes. És per això que, ha insistit, l'algoritme no perjudica els petits artistes: "Si han deixat un camí de molles a Spotify, ens permet posar-lo davant d'un usuari".

Pel que fa a les llistes, es fan de manera professional, amb un "criteri editorial propi". Són els consells per gènere que es reuneixen una vegada a la setmana i intercanvien les novetats en rock, indie, pop, llati, etc. És aquí on es creen les llistes independentment de la indústria: "Ningú pot entrar a manipular, no es pot pagar per entrar en una playlist d'Spotify".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00