Crit d'alerta dels pagesos: els fons d'inversió compren cada cop més finques
Només un 30% de la terra que es cultiva a Catalunya és propietat de l'agricultor que l'explota, segons dades d'Unió de Pagesos
Barcelona
El 70% de les terres que es conreen a Catalunya no són propietat dels pagesos que les cultiven. Els agricultors fan un crit d'alarma perquè cada cop més fons d'inversió inverteixen en finques, que no exploten ells sinó que relloguen a altres persones a l'espera que aquests terrenys es revaloritzin. Uns terrenys que més endavant poden pujar de preu si s'hi ubiquen, per exemple, macro-projectes de renovables, o se'ls destina a un altre ús.
Qui fa la denúncia és Unió de Pagesos, que adverteix que això transforma per complet el paisatge del món rural al país. La imatge típica que podem tenir d'un pagès conreant la seva finca, heredada d'avis a pares i de pares a fills, cada cop està més allunyada de la realitat. De fet, ara mateix, només un 30% responen a aquesta postal. La resta treballa terres propietat d'altres persones o empreses.
"Que la gent no tingui el títol de propietat de la terra i que l'utilitzi amb un contracte d'arrendament no és un problema", assegura Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos. Que puntualitza: "el que sí és un problema és la gent o empreses que està invertint i aclaparant terres. Perquè no saps si, a la llarga, les posarà a disposició dels conreus o no". Fins ara, la majoria de lloguers de finques eren de fills o néts d'agricultors que han decidit no continuar treballant al sector, ni al negoci familiar, que posaven aquestes terres a disposició d'altres agricultors a un preu raonable.
"Si només tenim un 30% de la terra que treballem, cal reflexionar i posar normes per garantir que continuarà havent-hi terres a disposició dels pagesos", conclou el coordinador nacional d'Unió de Pagesos.
Reunió amb el president de la Generalitat
Unió de Pagesos reclama al Govern que prengui “decisions polítiques” per pal·liar l’impacte de la sequera. “Som, com a mínim, iguals que qualsevol altre sector econòmic”, ha dit Caball. “No se’ns pot tractar diferent”, ha agregat l’endemà de reunir-se amb el president de la Generalitat, Salvador Illa.
Caball ha revelat que aquest va ser un dels temes que van posar sobre la taula durant la trobada, on van reiterar a l’executiu que modifiqui el Pla Especial de Sequera. En la presentació del llibre que commemora els 50 anys del sindicat, Caball també ha apuntat que a Catalunya tan sols un 30% de les terres són de propietat i ha alertat d’una presència creixent de fons d’inversió en el sector.
El Govern concedeix la Creu de Sant Jordi a Unió de Pagesos
Unió de Pagesos celebra que el Govern l’hagi distingit amb la Creu de Sant Jordi 2024. “És una satisfacció que es reconegui la defensa de la pagesia”, ha valorat el coordinador nacional del sindicat agrari que ha aplaudit que el premi arribi coincidint amb els 50 anys de l’organització.
“També és de satisfacció que es reconegui totes les aportacions que ha fet Unió de Pagesos, sense amagar-se mai en defensa de la cultura, el territori i el conjunt del país i les seves llibertats”, ha agregat en declaracions als mitjans de comunicació. Caball ha remarcat que els fa “molt de goig” que l'executiu els hagi concedit una de les màximes distincions que atorga.
Oriol Soler Pablo
Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...