Actualidad

Un de cada tres arrendataris de Barcelona destina més de la meitat dels ingressos a pagar el lloguer

És una de les principals conclusions de l'últim estudi de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona

La manifestació per exigir una baixada dels preus dels lloguers a Barcelona, el novembre passat. / Enric Fontcuberta (EFE)

Barcelona

Un de cada tres llogaters de Barcelona destina més de la meitat dels seus ingressos a pagar el lloguer, segons l'últim informe de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona. Una situació que esdevé especialment crítica per a les persones que viuen soles. Segons dades del mateix treball, després de pagar la mensualitat la meitat dels llogaters queda en situació de pobresa, amb menys de 560 euros per passar el mes. A més, dos de cada tres arrendataris hi destina més dels recursos recomanats.

Des de l'Institut de Recerca Urbana de Barcelona remarquen que, tot i aquestes dades, només un 7,2% dels barcelonins s'ha endarrerit, en algun moment, en el pagament de la mensualitat. A més, insisteixen que aquestes xifres demostren que l'habitatge és l'últim que les famílies deixen de pagar. D'aquesta manera, defensen, es desmunten mites com, per exemple, que "hi ha molts llogaters que no paguen" o que hi ha un alt risc "d'inquiokupació".

L'estudi també ofereix dades sobre tipus de contractes de lloguer. Segons l'IDRA, la immensa majoria dels lloguers de Barcelona són temporals, i a preu de mercat: nou de cada 10 compleixen aquestes característiques. Pels investigadors de l'institut, aquesta temporalitat fa que els arrendataris pateixin "variacions especulatives". Variacions, apunten, també provocades per un nou fenomen que defineixen al treball: el de "l'hiperinseguretat". Es tracta de la substitució de contractes temporals per lloguers de temporada, una substitució que provoca un important augment de preus.

En aquest sentit, l'informe assenyala que més de la meitat de llogaters amb contractes vigents han patit pujades per sobre de l'IPC. També que la temporalitat dels lloguers i la pujada de preus acaben suposant moltes més mudances. A Barcelona ciutat, per exemple, el 80% dels llogaters ha canviat de pis en els últims cinc anys.

Dades semblants entre Barcelona i Madrid

L'informe, anomenat Viure de lloguer: inseguretat garantida per llei, ofereix dades d'àmbit espanyol, però centra l'atenció, especialment, en Barcelona i Madrid. Les dades entre ambdues ciutats no varien massa. Si bé a la capital catalana són un 64,8% el total de llogaters que destinen més del 30% dels seus ingressos a pagar el lloguer, a la capital de l'estat són un 69,7%. El mateix passa amb els impagaments: a Barcelona són un 7,2% els que s'han endarrerit en algun moment mentre que a Madrid representen un 9,8% del total de llogaters. Pel que fa a les mudances, en el cas de Madrid, sis de cada deu llogaters ha canviat de pis en els últims cinc anys. La diferència principal entre les dues ciutats és en la pujada de preus. A la capital catalana, els lloguers han patit un creixement superior a l'actualització anual basada en l'IPC d'un 61,1%; a Madrid, un 45,5%.

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara,...