El 47, gran favorita als Premis Gaudí
La cinta dirigida per Marcel Barrena aconsegueix 18 nominacions, entre les quals millor pel·lícula, millor direcció o millor guió original
Barcelona
La història de Manolo Vital, el veí i sindicalista de Torre Baró que va segrestar l'autobús que conduïa per demostrar que podia donar servei al barri, continuen sumant èxits. Fa setmanes que es va convertir en la cinta en català més vista als cinemes dels últims 40 anys. I avui El 47 s'ha coronat com la gran favorita als Premis Gaudí de 2024 acumulant 18 nominacions, una xifra rècord en la història dels guardons que atorga l'Acadèmia Catalana del Cinema.
Per darrere, una altra cinta que també ha aconseguit el favor del públic, Casa en Flames, de Dani de la Orden que suma 14 nominacions, Polvo serán, de Carlos Marqués-Marcet, també amb 14, Segundo premio, d'Isaki Lacuesta i Pol Rodríguez amb 9, i Salve Maria de Mar Coll amb 7 nominacions.
Els actors David Verdaguer i Bruna Cusí, guanyador i finalista respectivament al Gaudí a millor interpretació protagonista en la passada edició dels premis de l'Acadèmia, han estat els encarregats de fer públiques les nominacions en les vint-i-quatre categories que aquest any es disputen els vots dels 600 acadèmics. Judith Colell, presidenta de l'Acadèmia, estarà aquest vespre a El Balcó, de SER Catalunya per comentar la tria dels treballs que competiran pels guardons que s'entregarà el pròxim 18 de gener.
El 2024, un any de rècord per al cinema en llengua catalana
La dissetena edició dels premis ha marcat un rècord històric per al cinema en català, amb un 47% de pel·lícules candidates rodades en aquesta llengua. El català també ha assolit enguany un rècord de públic: les seves versions originals, doblades o subtitulades, impulsades per les més de 700.000 entrades venudes de Casa en flames i El 47, s’apropen al milió d’espectadors, el millor resultat a les sales de les dues darreres dècades. Els dos títols, tractors de la taquilla el 2024, sumen trenta-dues nominacions als Gaudí, una altra xifra històrica per a la versió original catalana.
No totes les dades estadístiques de les cintes candidates a la 17a edició dels guardons són igual de positives, perquè la paritat ha retrocedit. El cinema dirigit per dones ha passat del 47% de l’any passat i del 2022 al 34% aquest any. Els pressupostos de les cintes tampoc deixen xifres positives per a les directores, i és que la mitjana dels pressupostos de pel·lícules signades per dones és d’1,9 milions d'euros, mentre que en el cas dels homes ascendeix fins als prop de 2,5 milions.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona,...