Sociedad

Una jutgessa de Barcelona condemna l'Ajuntament de Barcelona a pagar el permís parental de vuit setmanes a un empleat

És una sentència pionera que obliga a abonar 4.000 euros al treballador i retreu al Govern no haver implementat la directiva europea de conciliació que reconeix el dret

Un pare amb un fill petit / Flavia Morlachetti

Madrid

Una jutgessa de Barcelona, del Contenciós Administratiu número 1 de Barcelona, dona la raó a un empleat de l'Ajuntament i reconeix el seu dret a cobrar el nou permís parental de vuit setmanes per tenir cura del fill menor de 8 anys. La sentència condemna l'Ajuntament a pagar-li 4.000 euros. El treballador ja va gaudir del permís el 2023, així que el Govern ho va crear, però sense remunerar-lo incomplint així la directiva europea de conciliació.

"Brussel·les ja ha expedientat Espanya per incomplir aquesta directiva i ara després d'aquesta sentència pionera és més urgent que mai solucionar aquesta qüestió. Exigim al Govern que reguli ja aquest dret que porta més de dos anys de retard", diu Eva Fernández, la secretària d'igualtat del CSIF, el sindicat que ha portat el cas davant la justícia.

A la sentència, a la qual ha tingut accés la Cadena SER, la jutgessa considera que el permís ha de ser retribuït i retreu al Govern no haver transposat encara la directiva que atribueix, diu, drets als particulars.

Permís sense pagar

L'empleat públic va sol·licitar el permís parental retribuït per tenir cura d'un fill menor de 8 anys i el va gaudir entre octubre i desembre del 2023. Inicialment, l'Ajuntament va considerar el permís com a retribuït, però posteriorment va canviar de postura i va determinar que no ho pagaria. El treballador va recórrer llavors als tribunals i ha guanyat.

La jutgessa destaca a la sentència el caràcter vinculant de la normativa europea relativa a la conciliació de la vida familiar i professional. Estableix que les disposicions de la normativa "són incondicionals, prou clares i precises i atribueixen drets als particulars". Afegeix que és innegable que l'Estat espanyol no ha traslladat la directiva abans del termini corresponent.

Espanya fa dos anys que no transposa aquesta directiva i la Comissió Europea li ha obert un expedient. Al Reial decret aprovat el juny de 2023 va crear aquest nou permís parental de vuit setmanes per a cures de fills fins als 8 anys, però sense el dret a la remuneració com exigeix Brussel·les.

Tot i que és una sentència de primera instància que es pot recórrer, CSIF anuncia que promourà reclamacions similars en altres àmbits de les administracions públiques perquè la justícia creï jurisprudència sobre aquesta qüestió.