Salud y bienestar

Unes 3.000 persones esperen una fecundació in vitro a la sanitat pública a Catalunya

El nou laboratori de reproducció assistida del Clínic preveu incrementar l’eficiència dels tractaments

Mujer embarazada y ecografía

Mujer embarazada y ecografía

Barcelona

Unes 3.000 persones esperen un procediment de fecundació in vitro (FIV) per la sanitat pública a Catalunya i el temps d’espera pot arribar a l’any. Així ho ha indicat la consellera de Salut, Olga Pané, que ha visitat aquest dilluns el nou Laboratori de Reproducció Humana Assistida de l’Hospital Clínic de Barcelona. Les noves instal·lacions incorporen equips d’última generació i busquen la màxima comoditat i intimitat dels pacients. En el cas del Clínic, la llista d’espera s’ha reduït a la meitat i ara se situa en uns set mesos. La cap de Secció de Reproducció Humana Assistida de l’hospital, la doctora Dolors Manau, preveu que la llista s’escurci "encara més" gràcies a l’optimització dels resultats dels tractaments al nou laboratori.

La sanitat pública garanteix l’accés de les dones i les persones trans amb capacitat de gestar, així com la parella -si la tècnica és de parella- a serveis de reproducció humana assistida (RHA). Aquest accés és independent de si tenen un problema d’infertilitat, de si tenen parella o de si aquesta és masculina o femenina, si bé hi ha alguns criteris d’exclusió -entre els quals tenir un fill sa o determinades causes mèdiques- i unes limitacions d’edat, que són de 40 anys en el cas de la dona -tot i que s’està allargant fins els 41- i de 55 en el cas de l’home.

Tal com explica el Departament de Salut a través de la web Canal Salut, s’accedeix a les tècniques de reproducció des de les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR). L’elecció de la tècnica concreta i el nombre de cicles està establert en el protocol clínic.

L’endarreriment de la maternitat -per múltiples factors econòmics, socials i culturals, com la precarietat financera i de l’habitatge- i la diversitat en els models familiars han fet augmentar molt en els últims anys la demanda de tècniques de reproducció assistida. “Hem incrementat el nombre de cicles de fecundació in vitro (FIV). La societat en demana cada vegada més”, ha afirmat la doctora Manau durant la visita de la consellera a les noves instal·lacions.

Aquesta doctora del Clínic també ha destacat que han ampliat els diferents tipus de programes, ja que, a més de la fecundació in vitro estàndard, n’ofereixen d’altres, com el de preservació de fertilitat; la biòpsia embrionària; l’atenció a la persona transgènere i el de donació de gàmetes.

Actualment al laboratori s’estan realitzant 670 FIVs i 56 testos preimplantacionals, a part dels cicles de criotransferències embrionàries i les inseminacions artificials, amb 490 i 110 fetes el 2023, respectivament. Ara es preveu que es puguin superar els 1.000 cicles de fecundació in vitro en un any.

El nou laboratori incorpora una infraestructura d’última generació, dissenyada per optimitzar els resultats dels tractaments i reduir la necessitat de repetició de cicles, fet que augmenta l’eficiència dels processos i disminueix l’estrès emocional dels pacients. “Hem reduït la llista d’espera a més de la meitat perquè des del Departament se'ns han donat més cicles concertats. Si, a més a més, som més eficients, haurem de repetir menys cicles per parella o dona, i podrem escurçar encara més la llista”, ha recalcat la doctora Manau.

Les noves cabines de treball integrades amb microscopia invertida i els micromanipuladors semiautomatitzats, així com un increment en el nombre d'incubadors amb tecnologia time-lapse, permetran millorar la precisió en la manipulació de gàmetes i el seguiment del desenvolupament embrionari en les primeres etapes per garantir el millor resultat possible. A part, s’ha implementat un nou sistema de biovigilància i el programa de control ambiental.

Aquestes innovacions van acompanyades d'un redisseny de les instal·lacions, on les àrees crítiques estan separades per garantir la màxima qualitat i seguretat. Un dels aspectes clau de la renovació és que l’espai busca la intimitat i el confort dels pacients, amb sales d'espera més acollidores i sales de transferències embrionàries que garanteixen la privacitat i un entorn amable. S'ha habilitat, a més, un espai per a la comunicació i informació dels pacients.

Segons l’últim informe de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’esterilitat afecta 1 de cada 16 persones en el món en algun moment de la vida. A la nostra societat al voltant d’un 20% de parelles en edat reproductiva tenen problemes de fertilitat, segons dades facilitades pel Departament de Salut.

Aspectes socioeconòmics i culturals han endarrerit el desig de la maternitat, mentre que la fertilitat de la dona disminueix amb l’edat, especialment a partir dels 35 i sobretot dels 38 anys. L'estat espanyol és el país amb una taxa de natalitat més baixa de tot Europa (seguit només per Malta) amb xifres d’un 1,1 fills per dona. Aquesta és una tendència general a la resta de països, però més pronunciada a l’Estat.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00