El BalcóEl Balcó
Sociedad

Article 47: La desesperació per trobar casa ens fa més vulnerables a les estafes

Els estafadors van demanar a la Paula i les seves companyes DNI i nòmines per un pis que no existia i ara i han demanat crèdits al seu nom

Article 47: La desesperació per trobar casa ens fa més vulnerables a les estafes

Article 47: La desesperació per trobar casa ens fa més vulnerables a les estafes

25:07

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1734029864861/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Les estafes de pisos han deixat de ser una anècdota. Cada vegada n'hi ha més gent que es troba pisos que no existeixen. Ofertes que semblen una ganga, però que, combinades amb la desesperació que hi ha per trobar pis, acaben sent un maldecap per moltes persones. Persones com la Paula i les seves companyes de pis a les quals els van demanar unes dades que han utilitzat per suplantar-los la identitat.

Va ser el primer pis que van veure, era a les Corts, a Barcelona, i els demanaven 1100 euros. El van trobar per Idealista i van contactar amb elles molt ràpidament, demanant-los DNI i nòmines. Com que estaven desesperades ho van acceptar i van enviar els seus i el dels seus pares, que les avalaven. Quan van arribar al pis per la visita no hi havia ningú. Quan escrivien al seu contacte, les havia bloquejat, no responia a les trucades i van assumir que les havien estafat: "Vam preguntar als veïns si sabien si hi havia algun pis buit i van dir que no els hi constava".

Per sort no havien pagat res, però un temps després van començar a rebre missatges del banc de diferents intents de despeses de milers d'euros. No els van cobrar res perquè eren avisos que havien d'acceptar, però els havien suplantat la identitat. Ara han posat una denúncia, però no troben els estafadors perquè totes les compres les fan amb una IP diferent.

Estafes de milers d'euros

La de la Paula, però, no és l'única estafa que existeix. Amb un cop d'ull als portals immobiliaris es pot observar com les estafes van creixent. Pisos grans i lluminosos a un preu molt més baix que el que marca el mercat. El Balcó ha anat a visitar alguns d'aquests pisos, com un a la Rambla Catalunya per 800 euros al mes, 135 metres quadrats, quatre habitacions i tres lavabos. El preu inclou plaça d'aparcament, despeses de comunitat i internet.

Qui ofereix això? Una tal María Ángeles que demana 2400 euros pagats a través de Booking per reservar el pis. Segons explica, ella viu a l'estranger i necessita el pagament, a part del DNI i el passaport, per tenir una confirmació i venir a Catalunya a ensenyar-lo. Una vegada allà, i a través de l'intèrfon, el veí del pis que s'anunciava va explicar que a casa seva només hi ha un lavabo; i una altra veïna del bloc va confirmar que l'oferta era falsa.

El mateix va passar amb altres ofertes: 700 euros per tres habitacions i dos banys al Carrer Roger de Llúria, al quadrat d'or de l'Eixample, amb 2100 euros de fiança per fer una visita; o un altre a Gràcia, que demanaven 2600 euros per fer la visita. Totes les plataformes ens han dit que lluiten contra el frau, comprovant que darrere dels anuncis hi ha propietaris reals. L'única que ens ha donat dades és Fotocasa. Diuen que mantenen els anuncis falsos per sota de l'1%. Estaríem parlant d'entre 3.000 i 4.800 anuncis falsos de pisos en venda i entre 250 i 400 dels de lloguer.

La desesperació

En Jaime Palomera, investigador expert en habitatge i cofundador de Reviu, ha lamentat que les ciberestafes hi han estat sempre. Però ara mateix en una situació en què "un bé de primera necessitat, com l'habitatge, és escàs", encara és més perillós: "Estàs lluitant per trobar un pis a preu raonable". La desesperació fa que sigui més fàcil fer clic.

Per identificar-ho, Palomera ha recomanat fixar-se en els preus, si són més baixos de l'habitual, i també en les imatges dels pisos, ja que molts són fotografies irreals, algunes fins i tot fetes amb intel·ligència artificial. Precisament avui ha arribat a Reviu un cas d'una oferta feta amb IA. A banda, ha instat a no pagar diners ni donar dades per reservar, tot i que algunes immobiliàries ja ho estiguin fent per fer cribratge: "Els estafadors se n'aprofiten, no s'ha d'acceptar un pagament ni donar dades personals sense haver vist l'habitatge".

Ara bé, Palomera ha avisat que les explícites no són les úniques estafes, que n'hi ha d'altres com la presència de pisos de lloguer temporal. En aquest sentit, ha recomanat consultar Reviu, l'únic "espai transparent" en el mercat d'habitatge on es pot veure l'experiència de les persones en cada pis de lloguer.

La vaga de lloguers ha arribat a Catalunya

Fa dues setmanes la Sara, una de les persones que havia començat una vaga de lloguers a Madrid, explicava a El Balcó per què l'havia iniciat. Ara són 23 famílies de Salou les que han iniciat aquesta vaga a Catalunya. Aquests veïns han decidit retornar el rebut de desembre a La Caixa, la propietària del bloc. Són 20.000 euros que no s'han pagat. L'objectiu és que l'entitat bancària els retorni l'IBI que els ha fet pagar durant tots aquests anys, tot i que una sentència judicial del Tribunal Suprem ho havia declarat il·legal.

I precisament ahir a Barcelona, el Sindicat de Llogateres va començar un porta a porta per sumar més veïns a la vaga de lloguers. Una cinquantena de militants del sindicat es van trobar a la seva seu amb l'objectiu d'arribar a 500 habitatges de tres grans propietaris diferents, per detectar possibles abusos i donar a conèixer la lluita del sindicat en primera persona. Per parelles o grups petits van anar trucant a una vintena o trentena de portes cadascun, amb molta paciència, per informar d'en quina situació estaven els veïns.

Ells van recollir tota aquesta informació per planificar futures accions i en acabar la visita, sempre instaven tots els veïns a fer un front comú com a finca per reivindicar els seus drets. Segons Palomera, el càlcul que es fa és que si un 25% dels veïns d'una comunitat es posa d'acord en fer vaga, es poden "generar les condicions per aconseguir allò que volen".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00