Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Museu Morera, el petit MOMA de Ponent

Especial ‘Tot És Comèdia’ des del nou Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida

ESPECIAL Museu Morera de Lleida

ESPECIAL Museu Morera de Lleida

49:10

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1734182244847/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

El 'Tot és comèdia' s'ha traslladat al nou Museu Morera de Lleida, un dels centres de referència de l'art modern i contemporani de Catalunya que aquest any ha estrenat seu definitiva a l'antiga audiència provincial situada a la Rambla Ferran número 13. El Museu Morera es va fundar l'any 1914 impulsat per la Diputació de Lleida, la Paeria i l'artista Jaume Morera, i va ser un dels primers museus d'art contemporani de l'estat espanyol. Primer va ser ubicat al Mercat de Sant Lluís i posteriorment es va traslladar a l'antic Hospital de Santa Maria, el convent del Roser i el Casino Principal. Més de cent anys després, per fi ja té una casa definitiva: més de 3.500 metres quadrats dividits en sis plantes, amb una terrassa-mirador a la Seu Vella a la planta més alta com a cirereta al pastís.

'Arrels i horitzons. Més d'un segle d'art'.

La primera exposició del "nou" Morera és 'Arrels i horitzons. Més d'un segle d'art', que conté 470 obres que expliquen els canvis artístics i culturals que s'han esdevingut al llarg del segle XX i fins a l'actualitat, i posa l'accent en les obres d'art que permeten explicar moments rellevants de la història de Ponent i Catalunya. Tal com ens ha detallat el Jesús Navarro -director del museu i comissari de l'exposició-, l'exhibició està dividida en cinc etapes cronològiques. Lleida 1900; entre la tradició i la modernitat (1900-1930). Temps de conflictes (1931-1945). Una llarga postguerra (1946-1967). Transicions (1968-1995) Pràctiques artístiques contemporànies (1996- actualitat). Precisament, hem tingut l'oportunitat de conversar amb el Jordi V. Pou i l'Olga Olivera-Tabeni, dos dels artistes que tenen obra exposada a l'etapa contemporània, que ens han comentat les interioritats i processos de les seves creacions.

La Lleida literària i gràfica.

Pel 'Tot és Comèdia' també ha passat l'Eulàlia Pagès, directora de Pagès Editors, i el ninotaire d'humor gràfic -i un dels autors de referència de l'editorial­- Paco Ermengol. Amb ells hem xerrat sobre què suposa aixecar una editorial nascuda a les Terres de Ponent i quin impacte té l'etiqueta 'Lleida' en el món literari. A més, també hem conegut en profunditat la història del Paco des que va aterrar al Segrià fa quaranta anys procedent de l'Argentina, fins a convertir-se en un tòtem de l'humor gràfic de la premsa lleidatana i nacional.

Denominació d'origen: Costers del Segre i els vestits de paper.

A Terres de Ponent hi ha un cas particularíssim dins del món de la moda. Són els vestits de paper que a Mollerussa tenen fins i tot un museu dedicat exclusivament a ells. De tot plegat n'hem parlat amb la Carme Polo, directora de la candidatura per convertir els vestits de paper en Patrimoni de la Unesco, i amb la directora del museu, la Mireia Caba, que ens ha atès des del Teatre de l'Amistat de Mollerussa, on s'estan fent els últims preparatius abans d'engegar el concurs anual de vestits de paper. Per acabar el programa com cal, hem demanat al Tomàs Cusiné, president de la DO Costers del Segre, quin seria el vi o escumós més adequat per brindar pel "nou" Morera i celebrar la cultura lleidatana.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00