Sociedad

Canvis al batxillerat 2025: el treball de recerca comptarà menys i literatura serà optativa

Els canvis responen a un requeriment fet pel Ministeri d'educació perquè el currículum a Catalunya s'adapti al que marca la LOMCE

La consellera d'educació Esther Niubó es reuneix amb la Ministra d'Educació Pilar Alegría / Generalitat

Barcelona

El Departament d'Educació ha confirmat que a partir del curs 2025-2026, el currículum del Batxillerat haurà d'introduir alguns canvis que "ja són coneguts per Inspecció i pels directors i directores de centres que formen part de la Junta de Direccions de Secundària" i que afectaran els alumnes que comencin aquesta etapa a partir del curs vinent, però en cap cas als que ara mateix estan fent primer o segon de Batxillerat. Els canvis responen a un requeriment fet pel Ministeri d'Educació per tal que el currículum d'aquesta etapa s'adapti al que marca la llei estatal LOMLOE aprovada a finals de 2020, amb els vots favorables de PSOE, Unidas Podemos, ERC, PNB, Mas País, Compromís i Nueva Canarias i amb l'abstenció de Junts per Catalunya, Bildu, BNG, Teruel Existe i la CUP.

El Treball de recerca comptarà com "una assignatura més"

Els estudiants catalans de Batxillerat són els únics que de tot l'estat que han de fer un treball de recerca sobre un tema de lliure elecció en el que treballen entre primer i segon de Batxillerat. Fins ara aquest treball suposava un 10 % de la nota mitjana de l'etapa, cosa que explica la importància que li donen tant els alumnes com els instituts. A partir d'ara però i "en compliment del requeriment fet pel Ministeri d'Educació" i que va arribar al departament el passat més de setembre "cal ajustar la fórmula de càlcul de la qualificació mitjana del batxillerat" fent que a partir del curs 26/27, aquest projecte "compti com una matèria més" a l’hora de calcular la mitjana.

Literatura passa a ser opcional i es fusionen assignatures de l'àmbit científic

Un dels canvis, que ja ha provocat la reacció en contra de l'Associació d'escriptors en Llengua Catalana, suposa que les assignatures de literatura catalana i literatura castellana passin de ser matèries de modalitat pels estudiants del batxillerat humanístic i social a ser optatives.

A primer de batxillerat les matèries de Biologia i Geologia s’unificaran, juntament amb Ciències Ambientals. El mateix passarà amb Física i Química. Ara mateix a cada una d'aquestes assignatures s'hi dediquen 4 sessions lectives a la setmana. Per això, d'entrada la fusió suposa reduir la càrrega lectiva a la meitat. Educació diu, però que "ha dissenyat uns itineraris per combinar matèries de modalitat i optatives" de tal manera que els alumnes no facin menys hores de classe en aquests àmbits de coneixement. Així per exemple es podrà oferir una assignatura optativa denominada reptes de física i química, que permetrà completar l'assignatura de física i química.

Altres canvis impliquen canviar el nom de les matèries de Llengua i cultura gregues, que passaria a ser Grec; el de Llengua i cultura llatines, que passaria a ser Llatí; i el nom de la matèria Funcionament de l’empresa i disseny de models de negoci que passarà a ser Empresa i disseny de models de negoci. I que a la modalitat d’Humanitats i ciències socials, els alumnes ja no podran optar per fer les Matemàtiques de l’itinerari científic, només les Matemàtiques aplicades a les ciències socials.

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona,...