Educació registra 300 casos de violència masclista des de principi d'aquest curs
A la majoria dels casos, els agressors són adults amb què els alumnes tenen contacte.
Barcelona
En poc més de tres mesos, des de principi de curs i fins al darrer balanç fet la setmana passada, el registre de violències cap a l'alumne (REVA) que gestiona el departament d'Educació ha comptat 302 casos de violència masclista. Això vol dir una mitjana de tres episodis cada dia.
Aquest registre recull el que passa a dins de les escoles, però també les situacions de violència que els estudiants poden patir a casa, en els seus grups d'amics o a qualsevol àmbit en què es mouen, inclòs el digital. A la majoria dels casos consignats -222- la violència verbal o física contra els alumnes l'exerceix una persona adulta. En altres vuitanta casos, agressor i víctima estan en edat escolar. A l'estadística de casos relacionats amb la violència de gènere apareix també un cas aquest trimestre d'una alumna obligada a casar-se.
El REVA és, des d'aquest curs 2024/25, l'única eina de gestió i comunicació de casos de violència que pateixen els alumnes, sigui assetjament, discriminació o agressions de qualsevol tipologia. Una base de dades única i obligatòria per tal que escoles i instituts comparteixin totes les situacions de violència que viu l’alumnat i que es detecten als centres, encara que es puguin produir fora de les aules.
La Generalitat admet la seva preocupació
Tot i que el canvi que suposa la implantació del REVA com a registre únic fa que les dades no siguin comparables amb les de cursos anteriors, el cert és que el volum de casos de violència masclista registrats pels centres educatius en aquest primer trimestre iguala l'estadística recollida tot el curs passat. La consellera d'igualtat i feminisme, Eva Menor reconeix la preocupació del govern davant d'unes dades "que no deixen de ser més que la punta de l'iceberg de tot el que està passant a la societat. Aquests 300 episodis detectats per les escoles probablement es multiplicaran per deu a la realitat".
La consellera Menor celebrava en declaracions al programa El Balcó el canvi en la mirada de bona part de la societat que fa que ja no es tolerin actituds que sovint han quedat "invisibilitzades i fins i tot normalitzades“.
La conselleria de feminisme, juntament amb el departament d'Educació ofereix formació als docents i als referents de Benestar que a cada centre han de coordinar la resposta davant un alumne que denuncia que pateix alguna situació de violència. A més els serveis territorials compten amb una dotació d’onze treballadors socials per ser el referent de violències al territori. Aquests referents tenen com a missió impulsar el Pla de Les Escoles Lliures de Violències en el territori o acompanyar a les direccions dels centres en els casos detectats de violències sexuals.
Detall de les situacions de violència registrades
- Violència masclista entre alumnat: 80 (8,11% del total de violències recollides al REVA)
- Violència masclista exercida per una persona adulta: 222 (12,05% del total de violències recollides al REVA)
- Violència masclista (mutilació): 0
- Violència masclista (matrimoni): 1
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...