Sociedad

Educació rectifica i mantindrà literatura com a assignatura de modalitat al batxillerat

La consellera d'educació diu que estan parlant amb el Ministeri que és "receptiu"

Educació rectifica i mantindrà literatura com a assignatura de modalitat al batxillerat

Educació rectifica i mantindrà literatura com a assignatura de modalitat al batxillerat

02:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1734446357013/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Hores després de confirmar en un comunicat canvis en el currículum de Batxillerat, que incloïen convertir en optatives les assignatures de literatura catalana i literatura castellana, el govern català ha comparegut per fer marxa enrere. La consellera d'Educació, Esther Niubó ha comparegut a migdia al Palau de la Generalitat per assegurar que la literatura "és una línia vermella" a l'hora d'aplicar la LOMLOE a Catalunya i que el govern garantirà que "continuï sent una matèria de modalitat a segon de Batxillerat".

"Estem en converses amb el ministeri i veiem molt bona receptivitat atenent la singularitat cultural i lingüística de Catalunya" ha explicat Esther Niubó. La consellera intenta tallar així l'allau de crítiques que ha provocat la publicació d'un "document de treball" que, insisteix el departament d'Educació, "encara no era definitiu perquè no s'havia aprovat al si del govern. Si ha admès la consellera que el curriculum del Batxillerat, que fa només dos anys que s'aplica, s'ha de modificar en alguns aspectes, per atendre el requeriment que ha fet el Ministeri d'Educació per tal que s'ajusti al que marca la llei d'educació en vigor, però remarcant que "preservaran la literatura com a matèria de modalitat".

1412 alumnes es van examinar de literatura catalana a les darreres proves PAU

El fet que una assignatura sigui de modalitat no vol dir que sigui obligatòria per als alumnes que trien aquella especialitat. Ara mateix un alumne pot fer el batxillerat humanístic i no fer literatura ni catalana ni castellana, perquè dins de la modalitat pot triar altres matèries com història de l'art o economia. A les darreres proves d'accés a la Universitat, a les que segons dades de la Generalitat s'hi van presentar 41.736 alumnes, només 1412 van fer l'examen de literatura catalana i 1172 van fer el de literatura castellana.

Tanmateix, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) ja va reaccionar ahir al vespre per lamentar la reducció a batxillerat de la literatura, “baula essencial per a la transmissió de la cultura pròpia”. També ho ha criticat el sindicat de professors de Secundària, que ha acusat el govern de menystenir la ciència i la cultura amb els canvis a batxillerat.

Si es mantenen els canvis que afecten el treball de recerca i les assignatures científiques

El treball de recerca que fins ara suposava el 10 % de la mitjana de batxillerat perd pes. Serà menys d'un 5% i això, temen els directors, farà que els alumnes no hi dediquin tant d'esforç. Esquerra republicana i els comuns ja han demanat la compareixença al parlament de la consellera Niubó que insisteix que treballaran amb els directors perquè cap matèria perdi hores de docència.

Un altre dels canvis curriculars previstos implica agrupar en una sola assignatura a primer de batxillerat biologia, geologia i ciències ambientals -fins ara eren dues assignatures separades- i també física i química, que també s'impartien per separat. Educació assegura que "aquesta redistribució no suposarà cap pèrdua d’hores lectives, perquè el Departament ha dissenyat uns itineraris per combinar matèries de modalitat i optatives.

“Del batxillerat científic, el que estem fent tant amb Inspecció com amb les direccions explicava la consellera és trobar itineraris formatius, siguin en modalitat o optatives, que ens permetin mantenir el mateix nombre d’hores de les matèries que ara s’estan impartint”, ha dit. Així, es vol evitar perdre “qualitat” i preservar el nombre d’hores.

Preguntada per la possibilitat de reduir el nombre d’hores optatives per reforçar les matèries de modalitat i especialment aquelles que s’hagin de fusionar, Niubó ha dit que “s’haurà de treballar” i ha apuntat que els documents de treball “estan vius”.

Soledad Domínguez

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00