"Si la RAE hagués presentat Àngel Guimerà, hauria guanyat el premi Nobel"
Una sèrie documental a 3Cat respon per què l'autor de 'Mar i Cel' no va ser mai premiat amb el Nobel, tot i que va ser candidat 17 anys seguits
"Si la RAE hagués presentat Àngel Guimerà, hauria guanyat el premi Nobel"
20:44
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1734719443997/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Per què Àngel Guimerà mai va guanyar el Nobel? Una sèrie documental de tres episodis, que s'emetrà a TV3, indaga ara el motiu que va fer que Guimerà mai fos premiat, tot i que va estar-hi molt a prop, durant 17 anys. La protagonista és l'eterna Blanca de Mar i Cel, Àngels Gonyalons, qui ha admès que la va sorprendre conèixer i descobrir què havia passat: "Crec que ho hauria d'haver sabut abans com a catalana".
Ara Gonyalons es converteix en una mena de detectiu i periodista a 'Guimerà, el Nobel sense premi' on viatja fins a Suècia per descobrir què és el que va passar. Qui dirigeix la sèrie és Pep Antoni Roig, qui ha explicat que un dels objectius és eliminar totes les mentides que hi ha darrere d'aquesta història. Actualment, encara hi ha notícies falses de l'aventura sueca de Guimerà: "Apareixen moltes informacions creuades que donen una aura de cosa estranya i no".
17 oportunitats sense Nobel
Si el mereixia o no, ni Gonyalons ni Roig s'han atrevit a dir-ho, però sí que han constatat que hauria tingut possibilitats. El Nobel es crea l'any 1901 per quatre acadèmies: la sueca, l'alemanya, la francesa i l'espanyola. Els primers anys els premis es donaven a autors d'aquestes nacionalitats. Quan Guimerà es presenta per primera vegada el 1907, "la situació era bastant propícia".
Però no passa i en un dels documents desclassificats que apareixen a la sèrie, el jurat ho va justificar dient que l'obra de Guimerà constava "d'una certa monotonia i manca d'idees [...]. El seu art mereix respecte, però no és prou notable". Aquesta és un dels arguments que va donar el tribunal en la penúltima candidatura.
Tal com ha explicat Roig, hi ha diferents fases en el no al premi a Guimerà. En una primera se'l considera que és un "autor massa poc traduït", referint-se al suec; a l'última que la seva obra està emmarcada en un "context teatral que ha quedat enrere", Guimerà era realista romàntic, i l'any 1922 ja hi havia unes altres tendències teatrals. I després hi ha la part central d'aquests 17 anys de lluita, durant la Primera Guerra Mundial, que era un "defensor del català". Segons Gonyals, tot "li anava en contra, menys el seu talent".
Els motius, per tant, van ser extraliteraris? Roig creu que els arguments ho eren i ha afegit que la RAE, acadèmia fundadora dels Nobel, mai va presentar a Guimerà com a candidat: "Si la RAE l'hagués presentat, Guimerà hauria guanyat el premi Nobel", ha assegurat.
La frustració
Com va afrontar aquests cops Guimerà és un tema que han tractat poc durant la sèrie. A més, ha destacat Roig, Guimerà era "una persona molt hermètica en la seva vida privada", per tant, costava i costa saber què en pensava. Malgrat tot, el director ha explicat com Guimerà, en dir-li que estava poc traduït, va escriure una carta al seu traductor dient que necessitava més traduccions.
Per la seva banda, Gonyals ha assegurat que el dramaturg era una persona "molt austera i discreta que no estava en aquesta batalla". Tot i que ha admès que probablement tenia frustració, ell estava "més a prop del poble i la cultura a la qual pertanyia" que en aconseguir el Nobel. "La sensació des de fora és que li importava relativament poc", ha conclòs Roig.
Laura Polo Dalfó
Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...