Sociedad

Denunciades dues empreses de Vilabertran i Vilamalla per vendre llentiscle i teix il·legalment

Mossos i Agents Rurals segueixen el rastre a un grup de furtius per una tala "massiva" en espais protegits

Carros amb espècies vegetals comercialitzades il·legalment / Mossos

Girona

Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals han inspeccionat i denunciat dues empreses de Vilabertran i Vilamalla (Alt Empordà) per vendre llentiscle, teix i espècies vegetals protegides de manera il·legal. Segons informen en un comunicat, gràcies a la col·laboració ciutadana, van tenir coneixement a principis d'aquest mes d'un grup de persones que es dedicava a recol·lectar espècies en una finca situada dins espai natural protegit de l'Alta Garrotxa. Els Mossos van fer comprovacions en aquest paratge de Sales de Llierca i van descobrir que hi havia una cinquantena d'arbres de teix parcialment talats. Els furtius intensifiquen l'activitat durant l'època nadalenca agafant espècies que es fan servir per a ornamentació.

Els arbres afectats eren principalment teixos, avets i pins ubicats en Espais d'Interès Natural protegits i d'alguns només en quedava la soca. D'aquestes espècies, el teix està catalogat com a planta protegida a Catalunya.

Els Mossos han denunciat el responsable del grup que es dedicava a recol·lectar espècies protegides en espais d'interès natural.

Els Agents Rurals han inspeccionat la zona on s'ha extret el teix i confirmen que es tracta del primer cop constaten una recollida "massiva" d'aquesta espècie i han tramitat una denúncia per recollida d'espècie protegida dins un espai natural protegit, EIN de l'Alta Garrotxa, al Departament de Territori, Habitatge i Transició ecològica.

Tècnics del Departament faran un peritatge i valoració de l'afectació que ha tingut la tala i recol·lecció d'espècies a la finca de Sales de Llierca. A partir d’aquest peritatge, continuarà la investigació oberta per part de la URMA i el cos d'Agents Rurals.

El teix és una espècie de conífera que està protegida fet que implica la prohibició de la recol·lecció, la tallada i el desarrelament d'aquesta planta o alguna de les seves parts, així com la comercialització.

Durant la investigació, els Mossos van detectar un altre grup de persones que estava fent la mateixa activitat il·legal a l'espai natural protegit de la Garriga de l'Empordà i que posteriorment descarregaven les plantes recol·lectades en un magatzem de la població de Vilabertran.

El 16 de desembre agents de la Unitat Regional de Medi Ambient (URMA) dels Mossos amb col·laboració d'agents del Cos d'Agents Rurals van inspeccionar el magatzem. A la finca van localitzar un remolc tràiler frigorífic amb diversos carros amb 350 rams de pi jove i un carro amb exemplars de teix.

Els agents van requisar divuit carros i mig de puntes de pi d'un volum total de 44,4 metres cúbics i un carro de rams de teix d'un volum de 2 metres quadrats que van quedar a disposició de Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.

A més, la responsable de la nau no va presentar cap permís ni llicència ambiental per a la comercialització de productes forestals.

Llentiscle a Vilamalla

El mateix dia 16 a la tarda, agents de l'URMA van inspeccionar una altra nau situada en el polígon industrial de Vilamalla on també van comprovar que hi havia compravenda i exportació de llentiscle i altres productes forestals.

Els Mossos van localitzar a la porta de la nau de Vilamalla un tràiler a punt de carregar i a dins un grup de persones que estaven descarregant una furgoneta plena de llentiscle i col·locant els rams en carros.

Durant la inspecció dins l'empresa, van trobar una cambra frigorífica amb vuit carros i mig plens de llentiscle i un carro i mig ple de rams de pi. Entre les plantes hi havia restes de teix.

Per això, han denunciat les dues empreses per no estar registrades per a la venda i comercialització de productes forestals. No tenien cap llibre de registre d'entrades i sortides de les espècies vegetals ni tenien identificat l'origen de les plantes i arbres.