Els conflictes competencials entre la Generalitat i l’Estat s’han reduït al nivell més baix dels últims 20 anys
Durant el 2024 només una llei ha obert un xoc de competències entre les dues administracions, una xifra que no es registrava des del 2005
Els conflictes entre la Generalitat i l'Estat s'han reduït al nivell més baix dels últims vint anys. Durant el 2024 només una sola llei ha creat discussió entre les dues institucions per possible invasió de competències, una xifra que no es donava des de l'any 2005. Parlem de lleis aprovades per qualsevol de les dues administracions, en les que hi ha hagut discrepàncies sobre si trepitjaven, o no, el terreny de l'altre. La tendència durant els anys del mandat de Pere Aragonès ja s'havia disminuït respecte èpoques anteriors, però el 2024 ha deixat el registre marcant mínims.
La única llei discutida enguany ha sigut un decret d'ajudes per la sequera al sector agrari, que va aprovar l'anterior executiu català, i sobre el qual finalment Generalitat i Estat han arribat a un acord. Hi ha una comissió bilateral, que enguany s'ha reunit dues vegades, i que intenta evitar que la disputa acabi amb la presentació d'un recurs al Constitucional. A vegades són discrepàncies de calat, i a vegades de tipus més tècnic.
Fa només quatre anys, al 2020, es van produir 16 conflictes de competències. La gran majoria, per lleis catalanes que el govern espanyol considerava que sobrepassava les seves competències. Per exemple, la llei catalana per regular els preus del lloguer, que es va impugnar al Constitucional i finalment es va anul·lar. Aquest va ser un dels cinc recursos que l'Estat va presentar aquell any al Constitucional, però les xifres d'impugnacions havia sigut encara major durant el mandat de Mariano Rajoy. El rècord està registrat l'any 2015, amb 22 conflictes oberts entre els dos governs, i més d'una desena d'impugnacions. Al 2014, ara fa deu anys, vam tenir una quinzena de lleis en conflicte, i fins i tot en els dos darrers anys del tripartit se'n van acumular més d'una vintena.
125 conflictes de competències en 20 anys
Amb l'efervescència del procés, impugnar lleis al Constitucional s'havia convertit gairebé en una rutina. La dinàmica política ha anat canviant els darrers anys, però els conflictes de competències han sigut un històric entre les dues administracions, que han anat més enllà de la qüestió independentista. De fet, en dues dècades se n'han registrat 125, que no tenen a veure amb el procés, ja sigui perquè el govern català veia que el de l'Estat li trepitjava el terreny, o perquè Moncloa considerava que Catalunya sobrepassava els seus límits. Unes xifres entre les que no hi ha incloses totes les lleis o resolucions del Parlament relacionades amb el procés d'independència que, en molts casos, van quedar directament anul·lades pel Constitucional.
De fet, l'habitatge és l'àmbit que ha generat més conflictes de competències en la última dècada, amb una desena de lleis discutides, i diversos recursos al Constitucional. També han generat xocs algunes mesures fiscals, lleis sobre les energies renovables o l'Ingrés mínim vital, entre d'altres.
Fonts del govern atribueixen aquesta reducció dels conflictes a l'entorn de col·laboració entre institucions que s'ha anat instal·lant a Catalunya. També hi pot influir que al haver estat un any electoral, amb molt de temps d'un govern en funcions, el nombre de lleis pot ser menor.