Els rectors reclamen un finançament singular també per a les Universitats
SER Catalunya i El País reuneixen als rectors dels campus de Barcelona que, davant la pèrdua d'estudiants que comportarà la davallada demogràfica, demanen garantir l'accés de les persones amb menys recursos
Barcelona
Els rectors de les grans universitats catalanes també volen un finançament singular per al sistema universitari. Prenen la paraula al president de la Generalitat, que a la inauguració del curs universitari va assegurar que l'executiu treballa amb l'horitzó d'assolir "una inversió equivalent a l’1% del PIB en finançament universitari per al 2030”, però demanen que el finançament tingui en compte les particularitats i les necessitats específiques de cada una de les universitats.
Just abans de Nadal, SER Catalunya i el País van reunir els rectors de les quatre universitats públiques de l'àrea metropolitana de Barcelona per analitzar els grans reptes del sistema universitari: d'una banda, la previsible pèrdua d'alumnes en els pròxims anys, a conseqüència de la davallada demogràfica que ja es nota a les aules de secundària, de l'altra l'estabilització i la renovació de les plantilles, perquè una tercera part es jubilarà en els pròxims 5 anys i també la creixent competència dels campus privats.
El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Javier Lafuente recorda que els campus catalans porten "15 anys de finançament injust i insuficient". El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Guàrdia ho resumeix en una frase lapidària: "Tenim problemes del segle XXI, amb estructures del segle XX i un finançament propi del segle XIX".
Els màxims responsables de les quatre universitats metropolitanes coincideixen que no només necessiten més diners "per obrir la porta cada dia sense neguits" sinó sobretot un finançament estratègic i plurianual per desenvolupar la nostra missió, que va molt més enllà de la docència, i un contracte programa ajustat a cada universitat", en paraules de Guàrdia.
La rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Laia de Nadal coincideix que un dels grans problemes és que "hem d'anar any a any" i també que moltes de les inversions extraordinàries dels darrers anys han anat vinculades a programes finalistes "i això posa a totes les universitats al mateix sac quan cada una té necessitats diferents". "No és només el finançament, són també eines per captar i retenir el talent que passa per la universitat".
El rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Daniel Crespo explica que finançar de manera diferent cadascun dels campus universitaris "no vol dir que tractis a un millor que a altra ni que estiguis fent discriminació. Parlem d'equitat". Crespo recorda que en els darrers anys, les universitats "vam poder continuar fent la feina a costa d'una enorme precarització del nostre personal, abusant dels contractes parcials i amb sous baixos, però això no és sostenible".
Segons el darrer informe de la Fundació CyD Catalunya és la segona comunitat autònoma amb MENYS finançament públic per alumne: 5341 euros l'any. La que més inverteix és La Rioja amb gairebé 9400 euros per alumne i any.
Els alumnes amb menys recursos han de veure que la Universitat "també és per a ells"
El rector de la UPC, Daniel Crespo diu que per "una qüestió de justícia, però també d'interès econòmic del país", s'ha de garantir que tothom tingui oportunitat d'anar a la universitat, independentment de la seva situació econòmica. "El sistema educatiu ha de treure més profit del talent". Segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) l'any 2022 a Catalunya el percentatge de persones majors de 15 anys que només tenia estudis bàsics (graduat en ESO) superava el 40%. Crespo assenyala que cal reduir aquesta xifra si "volem dotar a les nostres indústries del personal que necessitaran". "Hem d'aconseguir que les persones que no tenen possibilitats econòmiques, entenguin que la universitat també és per a ells".
La rectora de la UPF, Laia de Nadal creu també que els campus han de ser "més ràpids" a l'hora d'adaptar els seus plans d'estudi a les noves necessitats del mercat laboral. "Si triguem 4 anys a fer un grau nou o a reformular-lo, la universitat no podrà respondre al repte que tenim al davant". De Nadal diu que les universitats han d'entendre que no només han d'oferir graus i màsters i que també poden jugar un paper en l'àmbit de la formació professional superior, incrementant l'oferta de microcredencials per tal de facilitar que els treballadors en actiu reciclin o ampliïn els seus coneixements.
Más información
En els pròxims cinc anys, a més s'ha de jubilar al voltant del 30 % del Personal Tècnic de Gestió i d'Administració i Serveis (PTGAS). Els rectors estan d'acord que cal aprofitar aquest moment per revisar el perfil i el volum d'aquesta plantilla "perquè la seva feina ha canviat radicalment i ara s'orienta sobretot a la captació i gestió de finançament i també de talent".
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...