Ocio y cultura

Quin és l'origen de la fava del tortell de reis?

Actualment té una connotació negativa, però antigament no era així

El tortell de Reis i la fava / Andrei Zonenko

El tortell de Reis i la fava

Barcelona

El tortell de reis és una de les postres per excel·lència de les festes de Nadal, n'hi ha de cabell d'àngel, de crema, de nata i un llarg etcètera de variants, però tots ells tenen un factor comú, el rei i la fava.

Avui en dia no volem que aquest petit fruit ens toqui a l'hora de menjar-nos un tros del tortell, però antigament, la fava tenia una simbologia totalment oposada. Per entendre el seu origen i el per què s'inclou dins aquestes postres nadalenques, cal traslladar-nos a l'època romana, al segle II aC, concretament a la festivitat de les saturnals, una festa que, com bé indica el seu nom, se celebrava en honor al déu Saturn entre el 17 i el 19 de desembre, tot i que va patir variacions en el calendari.

En aquell context històric el tortell no s'assemblava a les postres que coneixem avui en dia. Primer van començar com a petits pastissos de fruits secs en forma rodona, que van acabar evolucionant en uns panets, també rodons, en els quals s'afegia la fava. La fava simbolitzava sort i prosperitat, i l'individu que era l'afortunat de trobar-la a l'interior del tortell era anomenat "Rei dels reis" durant un dia. Amb el pas del temps aquesta tradició va anar evolucionant fins a obtenir una simbologia relacionada amb motius religiosos i el dia de Reis, especialment durant el procés de cristianització del continent europeu.

Anys més tard, la tradició del tortell va agafar força a França quan aquesta ja se celebrava el dia 6 de gener. En aquella època, un nen era l'encarregat de dividir en parts iguals el tortell i repartir-lo entre els membres de la família o les persones que hi havia a casa en aquell moment. Qui trobés la fava a la seva porció passava a ser "El Rei de la fava" i es convertia en el protagonista durant la resta de la festa. Més tard, al segle XVIII, el cuiner de la família reial francesa va substituir la fava per una moneda d'or per complimentar al rei. La idea de la moneda es va començar a estendre, ja que el premi a trobar dins el pastís tenia un valor econòmic i simbolitzava fortuna, fent que la fava desaparegués de la tradició.

Amb l'arribada dels Borbons a Espanya, Felip V va portar la tradició del seu país d'origen a l'Estat, a partir d'aquest moment és quan arriben les primeres variacions i el tortell es comença a cobrir amb fruita confitada i a incloure una petita figura de porcellana al seu interior per simbolitzar l'episodi de la fugida. La popularitat del tortell de reis va agafar força i va passar a convertir-se en un element indispensable del dia de reis a Espanya. Avui en dia la fava torna a formar part de la tradició i la figura de porcellana ha evolucionat a una figura en forma de rei, i la simbologia de la fava ha passat de ser un símbol de fortuna i prosperitat, a un fruit negatiu el qual si et toca hauràs de pagar el tortell l'any que ve, i si et toca el rei tindràs sort.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00