Sociedad

Gairebé 650.000 alumnes esperen per rebre el seu títol oficial d'ESO, Batxillerat i FP

Milers d'estudiants han pagat per un títol que no saben quan rebran.

Alumnes de batxillerat fan una traducció a classe de grec / Soledad Domínguez

Barcelona

Gairebé 650.000 alumnes que s’han graduat en els darrers 4 anys a Catalunya en ESO, Batxillerat o Formació Professional continuen sense rebre el títol oficial que certifica que tenen aquesta formació. Segons la informació a què ha tingut accés SER Catalunya, mitjançant una petició al Portal de Transparència, entre els anys 2020 i 2024, la Generalitat hauria d'haver lliurat més d'un milió de títols oficials, però només ha entregat una mica més d'una tercera part.

En concret, i segons consta en la resposta signada per la secretària general del Departament d'Educació, Teresa Sambola, entre els anys 2020 i 2024 la Generalitat va expedir 1.022.474 títols no universitaris. Però només ha arribat a imprimir i lliurar un 37% del total de títols, és a dir 380.760 certificats. Això vol dir que el gruix dels estudiants graduats en aquest període no tenen el títol oficial de forma física, malgrat que en el cas de Batxillerat i FP els alumnes paguen una taxa que va dels 70 als 78 euros.

Alumnes com l'Agnès, el Max o el Guille denuncien a SER Catalunya que fa temps que esperen aquest document oficial i que des dels seus instituts no els donen cap indicació de quan podran passar a recollir-lo. Tothom els remet al departament d'Educació, que recorda que encara que no tinguin el títol oficial imprès, tots aquests alumnes tenen una titulació vàlida que poden acreditar presentant el resguard de sol·licitud del títol, que s'accepta a tot l'estat. Per als casos en què els estudiants han d'acreditar la seva formació a l'estranger, on no s'accepta aquest resguard, Educació ha fet contractes menors, que es tramiten sense concurs i sovint per la via d'urgència, per atendre aquestes peticions. En aquest període i per aquest mecanisme s'ha imprès i lliurat 176.248 títols.

Cinc intents de licitació fallits

Fa temps que SER Catalunya denuncia el tap que s'ha generat al departament d'Educació amb aquests títols perquè des de 2020, que va acabar el darrer contracte ordinari, el departament no ha estat capaç d'adjudicar-ne un de nou, malgrat que ha fet cinc intents.

El darrer van ser dues licitacions per un import total de 851.000 euros, tramitades al 2024 i amb què l'equip llavors dirigit per Anna Simó confiava que resoldria la situació. Es van convocar dos concursos en paral·lel, l'un per imprimir i lliurar 284.000 títols i 6500 credencials i un segon per imprimir i entregar 44.000 títols i 7.600 credencials. Però tots dos procediments han acabat de la mateixa manera: les licitacions han quedat desertes després que la mesa de contractació hagi exclòs les tres empreses que es van presentar - SIGNE SA i Imprenta Universal SL es van presentar als dos procediments i una tercera DIDOSEF DOCUMENTOS S.A i OVELAR S.A es van presentar només a un, amb el compromís de constituir-se en una Unió Temporal d'Empreses-.

El motiu de l'exclusió és el mateix per a les tres empreses: no reuneixen les mesures de seguretat exigides en el plec de contractació. Cal recordar que els títols oficials s'imprimeixen en paper emès per la Fàbrica de moneda i timbre i, per tant, requereixen uns sistemes de seguretat en l’emmagatzematge i la custòdia de documents molt específics.

En conseqüència, el nou equip al capdavant de la conselleria va declarar el passat mes de desembre desertes les dues licitacions amb les que intentava començar a resoldre un problema que s'arrossega des de fa 4 anys.

El departament prepara una nova licitació

A preguntes de SER Catalunya, el departament d'Educació recorda que el problema es va originar "derivat d'una situació de tensió comercial entre les empreses que opten als contractes de personalització, impressió i distribució de títols, que van recórrer les licitacions de 2021, 2022 i 2023" , recursos que el Tribunal especial en matèria de contractacions va trigar molt a resoldre.

El nou govern diu també que "ja s'està treballant en una nova licitació anticipada oberta i harmonitzada" que segons expliquen reduiria la possibilitat que les empreses trobin escletxes per impugnar els procediments. Alhora s'estan estudiant "altres vies alternatives de solució" que no especifiquen.

Soledad Domínguez

Redactora de informativos en Ràdio Barcelona,...