Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Jordi Romeu: "L'Església veia antinatural que la dona anés en bici"

L'autor publica l'assaig 'Les bicicletes i els dies'

ENTREVISTA. Jordi Romeu

ENTREVISTA. Jordi Romeu

31:31

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1735996967275/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

"Mitjà de locomoció, eina de treball, promesa de llibertat, màquina de guerra, il·lusió d'infantesa, cavalcadura d'heroi, artefacte de precisió, somni de cel·luloide, objecte de desig, còmplice de festeig adolescent..." tot això és la bicicleta, "una de les creacions humanes més universals que ens situa com a individus en un temps, una memòria, una experiència (...) compartida amb milions i milions de persones, contemporànies o no". D'aquesta manera, l'historiador, periodista i llibreter a Vilafranca del Penedès, Jordi Romeu, descriu la bici en el seu llibre 'Les bicicletes i els dies' (Eumo Edicions), IV premi d'Assaig Ricard Torrents Bertrana.

Una revolució

El llibre és una mena d'història cultural i sentimental de la bicicleta on es pot seguir la influència d'aquest invent en la literatura, el cinema o la música. I entendre també la revolució que va suposar, especialment per les dones, l'aparició d'aquest "màquina de llibertat": van guanyar en autonomia alliberant-se dels corsés (reals i mentals). Això, tot i les reticències dels sectors més reaccionaris: "l'Església i presumptes científics veien absolutament antinatural que una dona anés en bicicleta. Deien que perdien la feminitat, la seva essència. Això és un discurs reaccionari que va tenir els seus seguidors en el moment en el que la bicicleta va fer un boom, entre els segles XIX i XX i més enllà. De fet, hi ha societats que continuen prohibint a les dones anar en bici, com l'Iran", diu Romeu en una entrevista al 'Tot és comèdia'.

Personalitats sobre dues rodes

'Les bicicletes i els dies' recull també l'extensa nòmina de celebritats que van ser usuàries de la bici. Einstein diu que va inventar la teoria de la relativitat sobre dues rodes. Simone de Beauvoir i Jean Paul Sartre feien excursions en bici en plena Segona Guerra Mundial en la França ocupada pels Nazis. Els escriptors H.G. Wells i Émile Zola anaven en bicicleta de les cases de les seves esposes a les de les seves amants (i al revés). Un dels títols de teatre més famosos de la història, 'Tot esperant Godot' de Samuel Beckett, podria haver estat inspirat per un ciclista francès del segle XX, Gaudeau. I la poeta Sylvia Plath trobava consol en una vida marcada per la depressió i les idees suïcides fent ciclisme.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00