El BalcóEl Balcó
Sociedad

El futur de la generació Beta (2025-2039): IA integrada o relació equilibrada?

El politòleg expert en generacions, Oriol Bartomeus, i el filòsof, Lluís Nacenta, han reflexionat sobre el paper de la tecnologia en la vida dels nadons que neixeran a partir d'aquest any

El futur de la generació Beta (2025-2039): IA integrada o relació equilibrada?

El futur de la generació Beta (2025-2039): IA integrada o relació equilibrada?

23:02

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1736276437271/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

L'Elena és millennial, de l'any 1989. Aquest 2025 tindrà una filla Beta, l'Aina. El terme 'generació Beta' ha estat definit pel demògraf australià, Mark McCrindle, que ha detallat que serà la generació composta per aquells nadons nascuts entre el 2025 i el 2039, on la tecnologia ja no serà un accessori o una ajuda, sinó una extensió natural del seu dia a dia: estudiaran, treballaran, compraran i es relacionaran de manera molt diferent de generacions anteriors.

Quan l'Elena es va plantejar ser mare amb el seu home el paper de la tecnologia els va fer pensar: "Vivim en un món una mica caòtic i ens fa una mica de por el tema tecnològic", però "cada generació s'adapta als seus reptes". Avui a El Balcó, l'Oriol Bartomeus, director de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (UAB) i autor de 'El peso del tiempo' i Lluís Nacenta, filòsof, matemàtic i investigador sobre intel·ligència artificial, han reflexionat sobre com serà la vida d'aquesta nova generació: els Beta.

Més tecnologia o més equilibri?

"El primer que hem de pensar és que el futur no el sabem", ha constatat Nacenta, qui ha apuntat que depèn de la societat el com serà: "Nosaltres decidim". Per ell és molt difícil saber com serà la vida d'aquesta nova generació, no hi ha un càlcul matemàtic de com seran els pròxims anys. Ara bé, hi ha idees clares, com que la "IA estarà totalment integrada, gairebé de manera invisible" a la vida de tothom o que la pantalla perdrà protagonisme i el contacte amb la tecnologia passarà de ser visual a més auditiu i a través de la veu.

Les generacions fins ara encara són conscients que el digital és diferent del real, tot i que actualment, l'any 2025, "la diferència entre el físic i el virtual ja no hi és". Bartomeus està d'acord en el fet que no s'ha de projectar un futur lineal, ja que les generacions que s'han criat amb el digital ja "estan embafats". De fet, s'està veient un efecte contrari en les noves generacions, entenen la presència de les pantalles d'una "manera menys invasiva" en el dia a dia. Nacenta ho ha constatat: "La generació Z és més prudent que els millennials". De manera que "hi ha motius per creure que podrien tenir una relació una mica més equilibrada".

Ara bé, Bartomeus ha assenyalat que les tendències a les noves generacions és cap a un estat de menys benestar i menys felicitat. La tendència d'increment de benestar que s'havia viscut fins als anys 50 "sembla que ha tocat fi" i, per tant, tot apunta al fet que les noves generacions s'enfrontaran a un món amb menys benestar.

Qui defineix les generacions

El Lluís Nacenta forma part de la generació X, tot i que segons Bartomeus podria ser de la baby boomer espanyola. Fins ara hi havia classificades vuit generacions: la perduda, la grandiosa, la silenciosa, la baby-boom, la generació X, la millennial, la Z i l'Alpha. Bartomeus, qui fa anys que estudia les generacions i la seva relació amb la política, ha assegurat que aquestes nomenclatures són fruit de les nomenclatures americanes i que s'han popularitzat gràcies a la publicitat i el màrqueting.

Els boomers, per exemple, estan datats entre el 1945 i el 1965, però en el cas de Catalunya serien entre el 1960 i el 1975, que va ser quan hi va haver la gran explosió demogràfica. Per ell, les generacions globals no poden aparèixer fins a la crisi del 2008, que és quan passa "la primera cosa global". Abans només hi hauria l'excepció del 68. També hi ha un problema amb els noms, que estan seguint un ordre alfabètic quan, en realitat, la generació X res té a veure amb l'alfabet, sinó que és una X d'incògnita sobre com seria aquesta generació.

Hi ha dues vies a l'hora de marcar els límits d'una generació. La primera és la de dividir-les segons els anys de durada; cada 10 o 12 anys una nova generació. L'altra és a través dels canvis. Per Bartomeus aquesta és la correcta, ja que entén les generacions com "l'expressió del canvi". És a dir, quan hi ha un trencament en la història, neix una nova generació, de manera que no tenen una durada determinada.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00