Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Salud y bienestar

"La tensió al sistema sanitari té molt a veure amb una taxa de vacunació contra la grip baixa"

Robert Güerri, cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital del Mar ha dit que "no és tard" per vacunar-se i ha dit que la possibilitat d'una altra pandèmia a la pròxima dècada és "molt petita"

Vacunación contra gripe y covid. / d3sign

Vacunación contra gripe y covid.

Barcelona

Hospitals i Centres d'Atenció primària estan desbordats per la gran afluència de pacients amb infeccions respiratòries, especialment, per la grip. El nombre de contagis s'ha triplicat en tres setmanes i continua pujant. Actualment es registren 365 nous casos per cada 100.000 habitants.

Robert Güerri, cap del Servei de Medicina Interna de l'Hospital del Mar, ha assegurat a l'Aquí Catalunya de SER Catalunya que els pitjors moments de la crisi sanitària s'estan vivint actualment. "La pitjor part l'estem vivint ara, són aquests dies", ha assegurat, tot afegint que hi ha una gran quantitat de persones infectades que requereixen atenció sanitària, la qual cosa està tensionant el sistema.

Sobre fer obligatòria la mascareta en els centres sanitaris, Güerri ha indicat que aquesta "té una funció de mètode barrera" però no elimina completament la transmissió. "Hi ha altres barreres, com la vacunació i evitar interaccions", ha afegit, subratllant que no hi ha una solució única i que és important que tota la comunitat contribueixi a la lluita contra les infeccions.

No és tard per vacunar-se

Un dels factors que ha complicat la situació és la baixa taxa de vacunació, que, segons Güerri, ha influït directament en l'augment de la pressió als centres sanitaris. "La vacuna de la grip no és 100% eficaç, però redueix la gravetat de la malaltia i la durada dels símptomes", ha explicat, destacant que encara és possible vacunar-se per afrontar la temporada gripal: "No és tard. Quan una persona es vacuna el seu sistema immunitari genera una resposta. La grip arribarà el pic la setmana que ve, però continuarà circulant fins al març. Vacunar-se ara no és tard, l'ideal era abans, però no ho és".

El cap de malalties infeccioses de l'Hospital del Marc ha indicat que la grip actual és una infecció "forta", que pot afectar més greument les persones amb altres malalties cròniques o problemes respiratoris i que circula més que la covid aquest any. Per a les persones sanes, el tractament consisteix en descansar, prendre medicaments per alleujar els símptomes i mantenir-se hidratats, posant èmfasi en aquest últim punt: "La infecció dura entre 4 i 5 dies. La total pot arribar als 10 dies. Important no deshidratar-se. El problema és quan un s'ofega, aquí sí s'ha de consultar al metge", ha recomanat Güerri sobre quan consultar un metge.

Consells per evitar el contagi de la grip

Güerri també ha donat consells per evitar les infeccions, com rentar-se bé les mans, ventilar els espais: "Els virus intestinals com la grip es transmeten molt bé per contacte. Fins i tot més que la covid. La rentada de mans és fonamental. Ventilar bé, extremar la higiene. No fumar, no beure alcohol fa que el sistema immune sigui més eficient".

Quant a la grip aviar, ha destacat que, tot i que cal mantenir una vigilància epidemiològica, no hi ha evidències que hi hagi transmissió de persona a persona. En aquest sentit, ha indicat que la situació no és alarmant, tot i que cal seguir monitoritzant els possibles brots.

És probable una altra pandèmia en els pròxims 10 anys?

Güerri ha explicat que la probabilitat d'una altra pandèmia viral en els propers 10 anys no és nul·la, però és petita. "Hem d'estar alerta, però no podem viure angoixats", ha comentat, recordant que la preparació davant d'una pandèmia ha millorat molt des de la crisi sanitària de la COVID-19: "Han passat 5 anys, sembla que n'han passat 20. Abans ningú s'esperava el que va passar. Ho veies com una cosa molt improbable. Ens va fer despertar. Des d'un punt de vista material estem molt més preparats, ara seria diferent. Ara ja sabem també el que és un confinament. Això ho tenim guanyat. No hem de perdre de vista la situació del personal sanitari. 5 anys de pandèmia han deixat empremta que no és fàcil d'oblidar", ha dit.

Finalment, ha expressat la seva preocupació pel paper dels polítics negacionistes com Donald Trump o Robert Kennedy Jr., que qüestionen l'eficàcia de les vacunes. "Negar que les vacunes funcionen és absurd", ha afirmat, afegint que la realitat científica acabarà imposant-se.

  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00