Camises castelleres més fresques i pèrgoles a les places per sobreviure al canvi climàtic
L’estudi “Reptes del fet casteller davant del canvi climàtic”proposa diverses mesures a les colles per tal d’adaptar-se a les temperatures cada cop més elevades de les principals diades castelleres estivals
Tarragona
“Hi ha diades castelleres tradicionals que difícilment es podran canviar d’horari, però en canvi sí que hi ha certes mesures de prevenció que ajudarien a garantir la seguretat dels castellers i del públic i disminuir els efectes de la calor”. Òscar Saladié, el coordinador de l’estudi de la URV que analitza els efectes del canvi climàtic al món casteller, ha analitzat juntament amb tot l’equip d’investigadors les oscil·lacions del termòmetre des del 1951 fins el 2023: van des dels 0,42 °C d’increment per dècada el 24 de juny a Valls fins els 0,30 °C més per dècada el 15 d’agost a la Bisbal del Penedès. La calor ha augmentat però també la humitat i per tant la sensació tèrmica de tots els que són a plaça, segons van comprovar recorrent moltes localitats l'estiu passat i instal·lant sensors per recollir el que marcava el mercuri.
Amb les dades a la mà, el següent pas va ser fer diversos tallers amb una desena de colles participants i 109 persones. Es van establir sis grans grups de mesures d’adaptació: canvis horaris, generar més ombres amb pèrgoles a les places, escurçar la durada i les esperes entre castell i castell, portar camises transpirables, tenir més aigua fresca i incrementar les ambulàncies per atendre els cops de calor de manera més ràpida i efectiva. Segons ha explicat Saladié als micròfons del programa Aquí Camp de Tarragona, la mesura més taxativa de modificar el calendari -moure les diades del migdia a primera hora del matí o bé a la tarda- és molt complexa "per tot el que duen implícit les diades: el component tradicional, la festa major a la que van associada, el protocol, etc", i de fet les colles són molt reàcies a fer-ho; Malgrat tot, existeix un precedent el passat 15 d'agost a la Bisbal. Ara bé, "tota la resta de propostes són més efectives d'implementar, i ara cada colla ha d'escollir amb quines es troba còmode".
Durant aquestes sessions participatives també es van determinar, de manera qualitativa, les situacions meteorològiques més favorables i més adverses per fer castells: van concloure que tant la temperatura com la humitat no haurien de ser altes o molt altes (evitar la xafogor), que és positiu que el cel estigui una mica ennuvolat i que no ha de ploure ni tampoc ha de fer un vent fort. En el cas de la temperatura van establir un rang òptim per fer castells (18,5ºC i 25,5ºC) i un llindar extrem de 34º per sobre del qual s’hauria de plantejar, per motius de seguretat, no fer castells.
L’estudi, que és un encàrrec de la Càtedra URV per a l’Estudi del Fet Casteller, continuarà amb el seguiment de les mesures que les colles, els organitzadors de les diades i l’administració prenguin per fer front a la situació garantint la seguretat, per una banda, i preservant la tradició per l’altra.
Eva Hidalgo
Periodista a SER Tarragona - Ràdio Reus i apassionada de l'ofici d'explicar històries.