Article 47: "No t'expliquen que la protecció oficial caduca, només que has de firmar o et trauran de les llistes"
Jaime Palomera, expert en habitatge i cofundador de Reviu, ha detallat que els pisos de protecció oficial "són un compte enrere" i que lamentablement no s'avisa els llogaters

Article 47: La caducitat de la protecció oficial i l'amenaça de no pagar lloguer
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Moltes vegades els problemes de l'habitatge es creuen i s'uneixen en un sol cas. Avui, l'Article 47 tracta sobre dos temes que s'han comentat en altres seccions, com són els pisos de protecció oficial i els veïns que s'organitzen per deixar de pagar el lloguer perquè han aparegut més de 90 casos on aquests dos temes s'uneixen.
Ahir al migdia, des de Sitges, un grup de 54 famílies de cinc promocions de protecció oficial d'InmoCriteria, la immobiliària de La Caixa, van amenaçar en deixar de pagar el lloguer si la propietat no aturava la privatització dels seus pisos. Són famílies de Sitges, Sentmenat i Banyoles a qui se’ls acaba la condició de pis de protecció oficial i que estan veient com el lloguer que pagaven s’està duplicant d’un dia per l’altre. És la primera vegada que diferents promocions s’organitzen a través del Sindicat de Llogateres, per dur a terme una acció de protesta d’aquest tipus.
A principis de març, Ràdio Girona ja va avançar aquesta notícia i va explicar que eren més de 90 veïns de pisos de protecció oficial els que havien començat a coordinar-se per deixar de pagar el lloguer. Aquest mes de març ja van fer una retenció temporal de la seva mensualitat, és a dir, durant uns dies no es va pagar el lloguer, com a forma d’avís. Finalment, van pagar la mensualitat, però van enviar un escrit a la propietat explicant les seves intencions de deixar de fer-ho a partir de l’abril si no s’asseien a negociar amb els veïns, que volen que continuïn sent habitatges amb un lloguer social.
Una meravella que acaba en malson
L'Águeda va entrar al seu pis l'any 2019. Estava embarassada i buscava pis i quan li van trucar oferint-li aquest de protecció oficial va pensar que era "una meravella". Els problemes, però, van començar a l'hora de signar el contracte, amb pressions que havia de fer-ho en menys de 24 hores perquè si no la traurien de les llistes de protecció oficial. A més, als 395 euros que costava el pis, li sumaven l'IBI, les despeses comunes i altres despeses. També poc després d'entrar van pujar el lloguer 100 euros. Ara n'està pagant 600, però, quan se li acabi la protecció oficial i el pis entri al mercat lliure, li podran pujar fins a 300 euros més.
Els avisos són per correu electrònic, i l'Águeda ha lamentat que ni ella ni els altres veïns sabien que el lloguer social caducava: "No t'expliquen res de tot això, només que és de protecció oficial i que, o firmes o et treuen de llistes". És després quan, a poc a poc i a mesura que li ha anat passant a altres veïns, s'han assabentat de tot.
En Jaime Palomera, expert en habitatge i cofundador de Reviu, ha lamentat que a Espanya "s'han fet durant molts anys promocions de protecció oficial amb data de caducitat". Això que suma al desconeixement que moltes persones tenen d'aquesta situació: "Quan la gent entra no sap que en un pis de protecció oficial hi ha un rellotge, és un compte enrere". A més, ha apuntat que moltes vegades les propietats de pisos de protecció oficial afegeixen "clàusules abusives", com és el cas de fer pagar l'IBI.
Aquesta situació en què es troba l'Águeda i 54 famílies més, és el resultat de "60 anys de política nefasta", de construccions d'habitatge protegit en sol pública que acaba al mercat lliure: "Això explica que estiguem a la cua d'Europa en habitatge protegit". És ara quan la Generalitat està plantejant un pla perquè aquestes promocions estiguin sempre protegides, especialment si s'han fet en sòl públic.
Deixadesa de funcions
A banda de la caducitat de la protecció oficial, l'Águeda i els seus veïns s'han trobat amb problemes de manteniment de l'edifici. Al garatge no hi ha llum, els han aparegut esquerdes, les alarmes d'incendis no funcionen i, des del Glòria l'any 2020, té goteres a casa. S'ha posat en contacte tant amb l'assegurança, que li diu que només parlarà amb la propietat, com amb La Caixa, qui o bé no ha contestat, o no ha aparegut després de parlar-hi: "Envies correus i no responen o diuen que vindran i mai ho fan".
En aquest sentit, Palomera els ha aconsellat que presentin una denúncia per la via administrativa, ja que el propietari està en l'obligació, segons la llei, "de respondre immediatament" a aquests problemes.