La IA i el sector turístic de la Costa Brava: condemnats a entendre's
La jornada de SER Conversa a Calonge i Sant Antoni aplega experts en Intel·ligència Artificial per parlar de la seva aplicació i impacte en el turisme de la zona

SER Conversa a Calonge i Sant Antoni / Redacció SER

Calonge i Sant Antoni
La irrupció de la intel·ligència artificial (IA) al sector turístic ha estat un dels temes centrals d’una de les dues taules rodones de SER Conversa celebrada a Calonge i Sant Anonti, en la qual experts en tecnologia i professionals del sector han analitzat com aquesta revolució tecnològica pot transformar l’experiència dels visitants i la gestió dels negocis.
L’acte, organitzat per l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni i SER Catalunya, ha comptat amb la participació de representants d’empreses turístiques, desenvolupadors d’IA i especialistes en màrqueting digital. Tots han coincidit en destacar que la IA ofereix noves oportunitats per personalitzar els serveis, millorar l’eficiència operativa i optimitzar les estratègies de promoció.
A la taula rodona "La intel·ligència artificial al servei de les empreses" hi han participat, Dídac López, profesor d’Informàtica, Matemàtica Aplicada i Estadística i director d’Informàtica de la UdG; Jana Kunecova, professora d' Organització, gestió empresarial i disseny del producte i David Martí, consultor de màrqueting, fundador de Playbrand.
Segons els ponents, eines com els assistents virtuals, la intel·ligència de dades i els sistemes de recomanació poden millorar l’atenció al client i adaptar les ofertes a les necessitats específiques dels visitants,"la intel·ligència artificial pot ajudar en la personalització, ja que pot aprendre de moltes dades i detectar patrons que nosaltres potser passaríem per alt.", ha argumentat la professora Kunecova en la mateixa línia del que també ha explicat Dídac López, "el tema de l'anàlisi de dades és molt important, sobretot per als hotels amb productes de domòtica, que poden analitzar aquestes dades per millorar l'eficiència". Els ponents també van coincidir en posar de manifest l’ús d’IA per a l’anàlisi predictiva de la demanda turística, la gestió d’establiments hotelers i l’automatització de processos administratius, en aquest sentit David Martí ha afegit que "la intel·ligència artificial pot ajudar a gestionar la massificació en el turisme, detectant punts congestionats i suggerint alternatives als usuaris", o, ha afegit Kunecova "en la optimització dels recursos, com l'ús d'aigua i energia, per exemple, en els hotels, on es poden analitzar els moments de consum i trobar oportunitats per a l'optimització."
A més, s’ha debatut sobre els reptes que suposa la implantació d’aquestes tecnologies, com la necessitat de formació especialitzada, la protecció de dades personals i l’impacte en el mercat laboral. Tot i aquests desafiaments, els experts han coincidit que la IA no substitueix el factor humà, sinó que el complementa, permetent oferir un servei més eficient i personalitzat. Ara bé, per sobre de qualsevol inconvenient, per Martí hi ha donar l'esquena a la IA. "El principal inconvenient i amenaça de la intel·ligència artificial és posar-s'hi d'esquena. Si les empreses no s'adapten, poden quedar-se enrere", ha afirmat.
En definitiva, la jornada ha posat de manifest que la digitalització i la intel·ligència artificial seran claus en l’evolució del turisme a la Costa Brava, un sector que busca innovar per mantenir-se competitiu i atractiu en un mercat global cada vegada més exigent. El director d'informàtica de la UdG ha deixat clar, però que "la intel·ligència artificial, que ara la veiem com alguna cosa visible, s'acabarà integrant de manera transparent, i els clients no sabran que l'estan utilitzant."