Enviat de tornada a Espanya quan feia escala als EUA: "Els policies em van dir que eren les polítiques antiimmigració de Trump"
L'Adil, un jove d'origen marroquí que viu a Barcelona, relata l'odissea viscuda fa un mes a l'aeroport de Miami, on va ser retingut 30 hores abans de ser deportat

Deportado y enviado de vuelta a España "escoltado" cuando solo quería hacer escala en EE.UU.: "Los policías me dijeron que eran las políticas antiinmigración de Trump"
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
Barcelona
Fa un mes, l’Adil Ben Amar, viatjava amb la seva parella i els seus amics cap a Jamaica i havien de fer escala a Miami, però ell, nascut al Marroc, no va poder trepitjar territori nord-americà. En una entrevista al programa Aquí Catalunya ha explicat una "odissea" de "trenta hores agòniques" en un calabós de l’aeroport d’aquella ciutat. Després de ser interrogat, el van portar de tornada a Barcelona amb un policia de paisà que el vigilava dins l’avió.
Fa set anys, en el primer any de Trump a Washington, el van retenir cinc hores, però aquesta vegada l’"experiència va ser més tràgica" i "tothom era conscient que era per les lleis antiimmigració", i així l’hi van dir. "Tant els policies americans que em van interrogar com els mateixos companys que esperaven a la cel·la un procediment de deportació, com la policia nacional dels Estats Units, eren conscients que tot això estava directament lligat a l’enduriment de les lleis, sens dubte", ha afirmat.

La seva parella i els seus amics, dels quals el van separar quan el van portar a la sala de detencions i als quals no va poder trucar fins deu hores després, ho sospitaven i li van començar a enviar informació sobre altres casos que havien sortit a les xarxes socials i als mitjans. Per això, l’Adil assegura que segurament "ho sabien tots menys jo". Explica que als agents de duanes els va sortir una alerta quan va passar el control de seguretat i el van traslladar a una zona de detinguts per al procediment previst, una sala "plena de gent amb perill potencial per al país". La majoria eren llatinoamericans i d’altres països àrabs com ell.
"Feia escala a Miami, ni tan sols m’havia de quedar (als EUA)", encara se sorprèn avui l’Adil. Creu que ha perdut entre 2.500 i 3.000 euros amb la deportació i se li han tret les poques ganes que ja tenia de volar als Estats Units. Va arribar a Jamaica quatre dies després, després de "tres voltes a l’Atlàntic".

Li van preguntar per la seva procedència i el motiu de l’estada i "moltes més coses de les quals ells ja tenien la informació", perquè havia omplert el document ESTA, on no va posar que el Marroc estava inclòs en la llista de països perillosos per als Estats Units. "Part del problema és que no em van saber dir el motiu de la meva deportació". "Et prenen el mòbil, te’l desbloquegen no sé com, et miren les converses; t’ho miren absolutament tot. Moltes de les preguntes eren per imatges de WhatsApp que els semblaven sospitoses", ha afegit.
Després de les trenta hores retingut, un superior va decidir que no podia passar i una assistenta de vol el va acompanyar al vol de tornada a Barcelona, però va observar una cosa més: "Un cop allà van fer pujar un policia de paisà al mateix avió amb destinació Espanya i tot això no se’m comunica". Després el van escortar des de l’avió fins a la comissaria del Prat per al tràmit necessari abans de recuperar el passaport.
A la comissaria, l’Adil, que assegura que ha estat víctima d’abusos de poder per part de la justícia "bàsicament a Barcelona", ha explicat també que alguns policies que van revisar la seva fitxa i els seus "antecedents nuls" li van preguntar per què li havien denegat l’accés al país. Al final, mitja hora després, va venir el comissari de policia i li va dir que en trenta anys no havien vist "un cas així".