Xavi Rodríguez i Joan Tejedor: “Hem de treure la ràdio al carrer, acostar-la als oients”
Pels protagonistes de la darrera Conversa, Ràdio Barcelona és la millor escola de ràdio
Barcelona
La conversa entre Xavi Rodríguez i Joan Tejedor és la darrera del cicle de converses que s’han anat produint al llarg de tot el 2024 amb motiu del Centenari de Ràdio Barcelona.
Xavi Rodríguez va iniciar la seva carrera radiofònica a Ràdio Manresa des d’on va arribar a Ràdio Barcelona com a locutor dels 40 Principals (ELS40). L’any 2007 es va fer càrrec del ‘Fora de Joc’ morning de la nova emissora del Grup Prisa, Ona FM. Va estar al capdavant del ‘Fora de Joc’ fins l’any 2011, quan, gràcies a l’èxit del programa, va tornar a LOS40 per presentar el programa nocturn ‘La última y nos vamos’ a nivell de tota Espanya. Dins les emissores del grup, també va presentar el morning ‘Anda Ya’ a la Cadena Dial. Rodríguez, que també ha col·laborat en nombrosos programes de televisió, en aquest punt també es va iniciar a Prisa amb Localia Barcelona, presenta diàriament ‘Las mañanas de Kiss’ a Kiss FM.
Joan Tejedor va iniciar la seva trajectòria a Ràdio Barcelona col·laborant a Ona FM. Formant part de la redacció d’esports, ha informat de l’actualitat del Barça per programes històrics de la Cadena SER com ‘Carrusel Deportivo’ o ‘El Larguero’ i de SER Catalunya com ‘La Graderia’ o ‘Què t’hi jugues!’. Tejedor és el narrador habitual dels partits del Barça en català a SER Catalunya amb ‘Moguts pel Barça’.
Feia 11 anys que el Xavi Rodríguez no estava per Ràdio Barcelona i comenta que el Toresky ha quedat espectacular: “quan penso en aquest estudi, recordo que enregistràvem per Localia un concurs que es deia ‘Pica Lletres’ i, d’aquell programa, vam sortir persones que seguim treballant en allò que ens agrada, com el David Fernández, realitzador de ‘El hormiguero’. És una de les millors coses que té Ràdio Barcelona, que és la millor escola, els millors professionals estan aquí i n’han sortit un munt”.
Per Joan Tejedor el Toresky és el punt de trobada amb els oients, on es nota l’impuls de la força dels oients, com amb programes com el ‘Cap nen sense joguina’ o ‘Nadie sabe nada’, però també del miler d’hores de retransmissions de partits del Barça o quan es feia el ‘Fora de joc’. És la porta oberta al centre de Barcelona. L’impuls que va tenir el Xavi Rodríguez amb el ‘Fora de joc’: “tenia un to pujat, que generava debat a la casa si convenia un programa tan heavy, i durant el primer aniversari d’Ona FM, l’estudi es va omplir de gent i això va permetre que el programa pogués continuar. Quan fas un producte radiofònic i veus que, al voltant els oients volen participar, et dona molta força, fins i tot de cara als teus caps”. “Ajuntar a 400 paios amb samarretes del Barça a un teatre de Girona a les 7 del matí, és una cosa sorprenent i en un dia laborable”.
Rodríguez creu que la connexió amb l’oient va ser gràcies “al clima del programa, si estàs gaudint amb l’equip això traspassa, conèixer bé el públic que t’està sentint fer un programa per aquesta gent. Ona era una emissora nova i havíem de fer una cosa completament diferent”. Tejedor coincideix que s’ha de connectar amb l’estat d’ànim de l’oient: “quan li estàs retransmetent un partit, quan està patint, no li vinguis amb gracietes. Quan el partit va bé, sí, hi, hi, hi, ha, ha, ha, explica’m que tot va bé, però quan va malament, estripa-ho tot”.
Xavi Rodríguez recorda que “al ‘Fora de Joc’ teníem pocs recursos, però ho suplíem amb creativitat. Jaume Baró, en aquells moments al capdavant de LOS40, ens escoltava des de Madrid i això em va fer tornar a LOS40. Estic agraït a aquest programa perquè em va fer sortir de la meva zona de confort. Amb aquest programa em vaig divertir molt, fins i tot de les esbroncades que, a vegades, també em queien”.
En aquest sentit, el Joan Tejedor explica que el millor que li ha pogut dir mai un cap de la ràdio és “no ens escoltis a nosaltres, fes el que et doni la gana que, si t’hem posat, és per alguna cosa”.
La ràdio és un reflex de la societat i, coses que es feien abans, ara seria més difícil de repetir, com quedar amb els oients per fer una “cervesada”, que ara es podria dir que és incitació a l’alcohol, o molts acudits que es feien amb un marcat caràcter masclista o racista que ara “no estaries còmode fent-los”. “Pot ser que m’estic fent gran i hi ha coses que ara penso... uf, no ho diria o escoltes coses que has dit i que han envellit malament”. “Son coses que, en el seu context, pots defensar. Però, ara, fiques ‘Sufre mamón’, i sempre truca algú per queixar-se”. Joan Tejedor explica que, durant les retransmissions van arribar a tenir un pot on ficaven un euro cada vegada que feien servir, sense ser conscients, alguna expressió masclista com, per exemple, “a aquest defensa li ha tocat ballar amb la més lletja”. La societat canvia i “ens hem d’adaptar a aquests canvis perquè tot evoluciona a millor”.
Retransmissions al Toresky
Tejedor creu que s’haurien de recuperar les retransmissions dels partits del Barça al Toresky, perquè no s’han tornat a fer des d’abans de la pandèmia. Rodríguez hi està d’acord i creu que és important sortir al carrer a fer programes, als teatres, apropar la ràdio als oients i, un cop finalitzat el programa, poder xerrar amb ells: “treure la ràdio al carrer és un valor que hauríem de fer tots els mitjans”.
Les formes a la ràdio també han canviat i, per Tejedor, hauria de ser més un tu a tu amb l’oient. Rodríguez recorda que el seu pare també va treballar al mitjà, a Ràdio Joventut, i “jo pensava que no serviria per treballar-hi perquè senties veus com la de Jordi Estadella, Constantino Romero, Josep M. Bachas, parlem d’un nivell i, per sort, la ràdio va anar canviant i es va fer més espectacle, com un programa que feia l’Àlex Gorina a la nit o el programa d’Alfonso Arús ‘Arús con leche’, coses que em divertien moltíssim i aquí vaig pensar que sí m’hi veia en aquesta ràdio”. “Els oients volen proximitat i naturalitat, que és molt fàcil de dir”.
Converses de ràdio | Xavi Rodríguez i Joan Tejedor
35:12
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1735306312732/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Xavier Sánchez
Encargado del archivo sonoro de Radio Barcelona desde el año 2000. Redactor web de Radio Barcelona y...