Sociedad

La CHX demoleix l'assut del Molí Malanya en Bellús

La mesura ha generat certa polèmica per l'antiguetat que tenia

La màquina inicia l'eliminació de l'assut del Molí Malanya

Ontinyent

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha començat els treballs de demolició de l'assut del Molí Malanya, en el riu Albaida, en el municipi de Bellús, amb el doble objectiu d'eliminar el perill que suposa per a les persones la seua falta de manteniment i assegurar la continuïtat fluvial del riu.

Segons la Conca Hidrogràfica del Xúquer, L'assut es trobava sense cap ús ni aprofitament, des de feia més de tres anys, i mancava de concessió vigent. A causa de la falta de titular i per tant de manteniment, es trobava molt deteriorat i suposava un perill per a les persones, perquè era utilitzat com a via de pas per a travessar el riu, mancant de qualsevol mesura de seguretat.

L’enderrocament de l’Assut ha generat polèmica, ja que es tracta d’un assut del segle 16, concretament des de l’any 1579, quan un llaurador de Benigànim el va construir. Expliquen veus contraries a la demolició que “ha sobreviscut a riuades i terratrèmols” i matisen que “es tracta de patrimoni històric de La Vall d’Albaida que ara van a derruir sense cap tipus de motiu”.

Cal recordar que un assut és una estructura hidràulica que s'emplaça de manera transversal al llit d'un riu, a fi de generar una barrera per a sobreelevar el nivell de l'aigua i provocar que un percentatge del cabal es desvie cap a un altre sistema de conducció, per exemple, una séquia. Originàriament, els assuts eren utilitzats per al reg, però també per a desviar el riu i produir força motriu per a molins i altres infraestructures hidràuliques.

No obstant això, la construcció d'assuts ha generat canvis dràstics en les condicions naturals dels nostres rius, per l'alteració del règim natural dels cabals i de la seua velocitat, així com per l'efecte barrera que produeixen en el flux de sediments i en els desplaçaments de la ictiofauna, especialment en el cas d'espècies migratòries.

Dins del Marc de l'Estratègia Nacional de Restauració de Ríos, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), i a través dels objectius ambientals fixats en els respectius Plans Hidrològics de les Demarcacions Hidrogràfiques, es fomenta l'eliminació d'assuts obsolets per a recuperar la continuïtat longitudinal dels rius i, fins on siga possible, les seues condicions naturals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00