Sociedad | Actualidad

VIDEO | Visitem les obres de recuperació del Palau-Castell de Betxí

Els diferents processos de recuperació posen valor aquest monument declarat Bé d'Interés Cultural

Palau-Castell de Betxí

Betxí

El Palau-Castell de Betxí va ser declarat Bé d’Interés Cultural, amb la categoria de monument, el 3 de març de 1997. Per la seua qualitat patrimonial, aquest monument està considerat com un dels màxims exponents de l’arquitectura nobiliària del Renaixement valencià, on és de destacar la tasca del mestre arquitecte Joan d’Ambuesa qui construiria un magnífic claustre d’arcs alsapaners i columnes jòniques a més d’una imponent portada de carreus encoixinats seguint “L’Ornament Rústic” de Sebastiano Serlio.

El Pla Director

Al llarg dels anys, s’han elaborat una sèrie d’estudis que han aprofundit en la importància del Palau-Castell dins de la Història de l’Arquitectura i la Construcció. Destaque, entre ells, el Pla Especial del monument, redactat pels arquitectes Francisco Grande i Enric Llop en 2003, els Estudis Previs dirigits per un equip de professors i tècnics especialistes de la Universitat Politècnica de València, en 2008, i el Pla Director del Palau Castell de Betxí, aprovat en 2013 i realitzat per l’oficina d’arquitectura el fabricante de espheras.

Fase III de recuperació del Palau Castell de Betxí

L’execució del projecte de la fase III de recuperació del Palau Castell de Betxí va donar continuidad a la recuperació de l’exterior del monument, iniciada en 2014 amb la restauració de la portada renaixentista i la remodelació de la Plaça Major, al temps que es recuperaven les dependències de la vivenda de Pascual Meneu en planta baixa.

El projecte inclou la resta de la façana principal del monument, de propietat municipal, que es correspon amb la façana de la casa de Pascual Meneu, de finals del XIX i primeres dècades del segle XX.

L’actuació ha millorat les condicions d’estabilitat estructural i d’accessibilitat del monument.

Esta fase va ser subvencionada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat.

Fase IV de recuperació del Palau Castell de Betxí

Esta fase, actualment en execució (2021), ha de permetre d’obertura al públic i recuperació del “Teatrino all’italiana” o antic “Teatre Liceo” com a referent de d’esdeveniments socials i culturals. A més, es recuperarà la totalitat de la planta primera del palau gòtic.

La intervenció es realitza amb el suport del Programa 1,5 % Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en la convocatòria de 2018.

Fase V de recuperació del Palau Castell de Betxí

Esta fase ha estat objecte de finançament per part del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 , de la Diputació de Castelló i de l’Ajuntament de Betxí.

L’execució de les obres del projecte de la fase V de recuperació del Palau Castell de Betxí va donar continuïtat a la recuperació de les dependències de la casa del XIX Pascual Meneu. En esta fase es va abordar la intervenció en els espais de la planta primera, així com l’adequació i consolidació de les cobertes de tot l’habitatge del XIX i de la panda del claustre.