Sociedad
Cultura

La versió teatral de ‘Júlia’, d’Isabel-Clara Simó, inicia el programa de Sagunt a Escena

Gemma Miralles dirigeix aquesta creació de la companyia alcoiana La Dependent

La Dependenten teatre. Equip de treball en l'obra Júlia / JUANI RUZ

Alcoy

El Festival Sagunt a Escena, organitzat per Cultura a través de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), inicia demà, dissabte 6 (22.30 hores), el programa d’espectacles que s’ofereix en el Teatre Romà.

‘Júlia’ és una història d’amor i odi entre una obrera i l’amo de la fàbrica en plena revolució industrial valenciana. El llibre de Simó (Alcoi, 1943-2020) és una de les novel·les valencianes que més reedicions ha tingut des que es va publicar en 1983. En aquest, l’escriptora i periodista fa confluir memòria històrica i cultura literària.

En l’inici del festival, la directora artística, Inma Expósito, ha explicat que el text “és un clàssic contemporani de la literatura valenciana. L’obra d’Isabel Clara Simó, en l’adaptació de la companyia alcoiana La Dependent, és a més la producció de 2022 de l’IVC. El teatre valencià està en un moment molt viu, amb moltes produccions de companyies de llarga trajectòria i també de joves creadores i creadors. Seria magnífic que aquestes es pogueren consolidar garantint l’exhibició i gires potents”.

Com assenyala la directora del muntatge, Gemma Miralles, “l’obra ens emociona i commociona, ens permet visitar, dins d’un relat de ficció, la Revolució del Petroli d’Alcoi, en 1873, un moment històric insigne en la nostra cultura, el món industrial, amb una classe obrera oprimida i predominant que ha marcat la idiosincràsia d’un poble forjat sota els batecs de les seues fàbriques”. Miralles fa referència als fets que van seguir la vaga general convocada per les organitzacions obreres per a exigir la jornada laboral de huit hores i l’augment dels sous. Durant aquells dies, els altercats van derivar en violència, que va acabar amb la vida de 17 persones, entre elles l’alcalde Agustí Albors, 'Pelletes'. La deriva dels esdeveniments va cremar els ponts entre burgesia i classe obrera i va suposar el fracàs de la primera experiència republicana local.

En aquest context, la intel·ligència, i tenacitat de la seua protagonista es presenta entre tota una sèrie de personatges que, amb els seus comportaments, dubtes i debats ètics, mostren la complexitat humana i la importància del context en què es viu.

Protagonista femenina

L’interés radica també en el fet que està protagonitzada per una dona en un període d’estrictes normes patriarcals. Altres temes subjacents, com la llibertat, la dignitat o la possibilitat de revelar-se, han convertit el llibre en un dels més reeixits de la literatura valenciana, lectura preferent en centres de Secundària.

La companyia La Dependent, creada en 1987 a Alcoi, destaca pel seu interés a portar a escena la producció de dramaturgs valencians actuals. Amb els seus muntatges, ha donat a conéixer obres de Pasqual Alapont o dels alcoians Ximo Llorens o Gemma Miralles (també directora escènica i membre de la companyia), entre altres.

La companyia ha adaptat el text de ‘Júlia’ al format de radioteatre, una sèrie de 12 capítols que la pròxima tardor es podrà escoltar en Radio Alcoy Cadena Ser. Per a això, ha comptat amb l’elenc d’actors i actrius de la versió teatral, la música original de la peça i l’adaptació específica que ha fet la mateixa directora junt al guionista Miquel Peidro.

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad