Historia
Cròniques alcoianes

Els homes que feien funcionar Alcoi

Una cinquantena de destacats alcoians, sobretot des del punt de vista econòmic, protagonistes de les entrevistes que fa 50 anys va tancar el periodista Floreal Moltó

Cròniques alcoianes (22/05/2023) "Els homes que feien funcionar Alcoi"

Cròniques alcoianes (22/05/2023) "Els homes que feien funcionar Alcoi"

06:55

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1684759630470/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Alcoy

Fa 50 anys el recordat periodista Floreal Moltó va posar el colofó a una llarga sèrie d'entrevistes sense precedents en el periodisme local. Els seus protagonistes van ser una cinquantena de destacats alcoians, sobretot des del punt de vista econòmic. Les entrevistes es van realitzar sota l'epígraf «Hombres que mueven Alcoy». Un títol i una idea que li van costar bastants crítiques a Floreal. Amb el temps, també li va disgustar no haver inclòs cap dona. No obstant això, cal recordar que en aquesta època encara el paper de la dona era molt limitat per les severes restriccions del règim.

La sèrie d'entrevistes va durar nou mesos consecutius i la seua cloenda es va realitzar en un sopar de gala en el Círculo Industrial el 24 de maig de 1973. Qui eren aquests homes destacats? Antonio i Joaquín Abad Catalá; Alfredo Alberola Coloma; Carlos Blanes Llorens; Francisco Blanes Santonja, Atilano i Vicente Catalá Gestoso; Vicente Cerdá Monllor; Rafael Coloma Payá; Pablo Doménech Abad, Armando Gosálbez Moltó, Joaquín Gracia Vilaplana, Vicente Guillem Rico, Luis Hernández López, Manuel Hidalgo Beistegui, Rafael Insa Satorre, Francisco Jordá Reig, Juan Jover Pascual, Francisco Jover Pérez, Rafael Llorens Picó, Vicente Miró Bravo, Miguel Miró Colomina, Juan Miró Valor, Fernando Monllor Raduán, Rafael Olcina Llin, Roberto i Víctor Ortiz Ivorra, Rafael Pascual Albero, Fernando Pascual Olcina, Julio Pastor Soler, Antonio Peralta Pastor, Manuel Pérez Payá, José Reig Sanz, Enrique Reus Carbonell, Miguel Sancho Jordá, Francisco Santonja Doménech, Francisco Santonja Llácer, Jorge Silvestre Andrés, Rafael Terol Aznar, Jorge Trelis Blanes, Carlos Vicent Jover, Carlos Vila Monllor, Francisco Vilaplana Esteve, Carlos Vilaplana Jordá i... Cirilo Tormo Durá. En aquest sopar els tres oradors més destacats van ser, lògicament, l'alcalde Jorge Silvestre, el director del periòdic «Ciudad», Rafael Coloma, i el dirigent empresarial Rafael Terol Aznar.

Rafael Coloma va aprofitar l'acte per a reivindicar, una volta més, la creació de la pinacoteca alcoiana. Aquesta proposta la va recollir l'alcalde, qui a més es va comprometre a alçar un monument al treball. Rafael Terol va defensar una nova generació d'empresaris que havia de revifar la indústria. Poc temps després Floreal va assumir la tasca de reunir totes les entrevistes en forma de llibre que, lògicament, va portar el títol de «Hombres que mueven Alcoy».

Com a resum recollim les paraules de l'escriptor Antonio Revert en el pròleg del llibre: «Es bueno que los hombres de empresa conversen, que abandonen su robinsonismo fabril y salgan en los papeles; que ocupen cargos públicos... Hay que desenterrar el ancestral hueso del silencio, mal de antiguos patronos: de la fábrica a casa y de casa a la fábrica... Bien está que expongan sus opiniones sobre esto y aquello... Una conversación amena entre el reportero y los hombres que empujan... nuestro pueblo. El tiempo que marca en Alcoy no está en los relojes, sino en estos hombres, creadores de riqueza».

Escucha la radioen directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después de la publicidad

En directo

A continuación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Compartir

Suscríbete

Tu contenido empezará después de la publicidad